Снимка: архив Булфото
fallback

Депутат от Реформаторския блок предлага, ако шофьор блъсне човек в парка, да се наказва също толкова строго, колкото и ако го удари пиян или на пешеходна пътека.

Петър Славов е внесъл изменение в Наказателния кодекс, с което иска водач, блъснал пешеходец в парка, на детска площадка или в друга пешеходна зона, да лежи задължително в затвора.

Oще по темата
Според сегашните текстове наказанието, ако удариш човек на пешеходна пътека, е лишаване от свобода от една до пет години при причиняване на тежка или средна повреда и от две до осем години при особено тежки случаи.

Ако бъде причинена смърт – наказанието е затвор от три до десет години, а при особено тежки случаи - от пет до петнадесет години.

През последните години се случиха редица инциденти с пешеходци на територията на пешеходни зони, в паркове, градинки и дори детски площадки, някои от които с тежки или фатални последици, припомня в мотивите си към поправката Петър Славов.

Според него обществената опасност на това да се причиняват произшествия в пешеходни зони и да се застрашава животът на хората в тях също е голяма.

Предвид, че движението на автомобили е забранено в тези площи и въпреки това някои водачи си позволяват да нарушават тази забрана, с ясното съзнание, че могат да застрашат живота и здравето на пешеходците, сред които и деца, също би трябвало да се наказва с особена строгост на закона, аргументира се още депутатът.

Една от големите трагедии, която се разигра в пешеходна зона, е с 4-годишния Паоло. Той беше прегазен от джип в Стара Загора през юни миналата година. Шофьорът бе осъден на 3 години и 4 месеца затвор, а родителите обжалваха присъдата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 9 години

няма правосъдие , мен ме блъсна една кифла на пешеходна пътека, баща и плати на полицията и така , отвратителни са всички по веригата

15

Анонимен

преди 9 години

Хайде паля трабантчето и отивам да дрифтя през ледените алеи на парка. Само ако може двама от вас да ми помогнат да вдигнем колата и да я занесем в парка.

14

Анонимен

преди 9 години

Как така блъснат в парка? В парка не трябва да има коли изначално. Ако кат си върши работата в парковете не трябва да има коли

fallback