Снимка: архив БТА

Връщането на мобилните камери на пътя вече е внесено в парламента. Група депутати написаха промени в Закона за движение по пътищата, с които регламентират това. Според новите текстове обаче КАТ ще ни предупреждава предварително къде точно ще се осъществява контролът.

Още по темата
Намерението за подобни промени беше обявено преди време от вътрешния министър Веселин Вучков. До тях се стигна, след като избухна скандал заради полицай, заснет да взима подкуп от шофьор. Тогава премиерът Бойко Борисов настоя всички проверки на шофьори да се извършват пред камера. Вучков обеща, че КАТ ще проверява само в тези участъци и няма да спира другаде.

Измененията са внесени в края на миналата седмица от депутати от ГЕРБ, РБ и БДЦ. Сред тях са лидерът на ДСБ Радан Кънев, шефът на вътрешната комисия в НС Атанас Атанасов, бившият зам.-вътрешен министър Явор Хайтов и др.

Контролът с мобилни камери беше забранен в началото на януари тази година с решение на ВАС. Съдиите решиха, че употребата им е противозаконна, защото данните от тях могат лесно да бъдат манипулирани.

За връщането им отново на пътя се говори отдавна, но едва сега изменението се внася официално. В мотивите си към поправката депутатите пишат, че забраната за мобилни камери е довела до повече жертви на пътя, а шофьорите са станали по-недисциплинирани. Според данните 43-има души в повече са загинали след премахването на мобилния контрол, а средната скорост в страната се е увеличила с 10-15 км.

Според предложените текстове КАТ ще обявява предварително къде ще са разположени камерите. Това ще става чрез специални знаци на пътя, в медиите и на сайта на МВР.

Жалбите срещу електронните фишове пък вече ще се препращат задължително от съответния районен  полицейски началник към районните съдилища. В момента началникът сам решава дали да приеме или не обжалването и само при потвърдено наказание жалбата отиваше в съда.

 

Коментари Напиши коментар

25

Неда

преди 6 години

В цял свят камерите са най-обективното средство за контрол на пътя. Само е нас можели да бъдат манипулирани.

24

До 21

преди 6 години

Съдиите от ВАС решиха, че употребата на тези камери е противозаконна, защото данните от тях могат да бъдат лесно манипулирани. Не си го измислям аз и изсмуквам от пръстите това заключение!

23

Дане

преди 6 години

В Москва за две години монтираха 800 камери, а догодина ще има още 400. Те прочитат номера на нарушителя и още същия ден той автоматично получава СМС с глобата. Ако я плати до седмица сумата се намалява наполовина. После започва да нараства. Ефектът е поразителен. Нарушенията намаляха драстично. Имайте предвид, че колите с двигатели под 2 литра са рядкост, а и пътищата са перфектни, така че предразполагат към бързо каране.