Николай Казаков. Снимка Държавна агенция за бежанците

Правителството определи Никола Казаков за председател на Държавната агенция за бежанците, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Още по темата
В момента работата на Агенцията се ръководи от Васил Върбанов - временно изпълняващ длъжността. Той бе назначен в края на декември миналата година, когато правителството освободи от поста шефа й Николай Чирпанлиев.

Ресорният вицепремиер Меглена Кунева сне доверието си от Чирпанлиев и поиска Агенцията да наблегне на интеграцията на бежанците, а не само върху временното им настаняване, прехрана и медицинско обслужване.

Никола Казаков е назначен от първото правителство на ГЕРБ и е заемал този пост в периода 2010 - 2013 г.

През декември 2013 година министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в кабинета "Орешарски" го уволни, като посочи три основни причиниза отстраняването му - незадоволително организиране на всички процеси по извършване на проучвания и предоставяне на статут на бежанец, което създавало условия за претоварване на местата за настаняване.

Йовчев не беше доволен от това как е организирана работата в местата за временно настаняване на бежанци, както и от взаимодействието на агенцията с европейски организации.

Тогава на мястото на Казаков беше поставен Николай Чирпанлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase