Снимка: БТА
fallback

В Министерския съвет има постъпило искане за разговори с кабинета от потенциален купувач на проекта АЕЦ „Белене“. Инвеститорът е чуждестранен и "неруски" и вече е декларирал, че не търси държавни гаранции за парите, които ще бъдат вложени.

Oще по темата
Това обяви зам.-шефът на АБВ Румен Петков в Плевен. Той обясни и че депутатите от партията ще обсъдят парламентарно питане до премиера Бойко Борисов или енергийния министър за съдържанието на писмото на инвеститора и за това какво ще бъде предприето по него.

„Инвеститорът заявил и че не търси договор с държавата за изкупуване на произведената електроенергия и че е готов да работи по сега утвърдения проект“, каза още Петков. Той съобщи и че има информация, че потенциалният купувач е наясно, че лицензът за оценката за въздействие върху околната среда е изтекъл.

Петков призова кабинета да покани инвеститора по най-бързия начин и междувременно да направи проучване за състоянието на общия му бизнес и на гаранциите за произхода на капиталите му.

"Не съм безгрижен оптимист за хода на преговорите с Русия за удължаване живота на двата реактора в Козлодуй. Ако не започне изграждане на "Белене", България в близките 20 години ще изчезне от картата на света като държава, произвеждаща атомна енергия за мирни цели“, каза бившият министър. Той обясни, че ако това стане, отговорността ще е на сегашния кабинет.

Групата на АБВ ще поискат и създаване на временна анкетна комисия в парламента, която да оцени състоянието на енергетиката и бъдещето й. Според Петков в момента тя е в колапс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

ЕМО

преди 9 години

До saki : ПРЕДИ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ ,НАРОДА ПОСОЧИ КОИ РАЗГРАБИХА И ЛИКВИДИРАХА БЪЛГАРИЯ ,КАТО ГИ ПРАТИ НА СМЕТИЩЕТО ! СЕЩАТЕ СЕ НАЛИ-ТОВА БЯХА ДНЕШНИТЕ РЕФОРМАТОРИ И ПАТРИОТИ ,ТОГАВА СДС ! ВЗЕТИ ВКУПОМ С ГЕРБ ,ДНЕС ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВАТЛИКВИДАТОРСКИ БЛОК !

33

ognyanz

преди 9 години

Ние не пазим това, което имаме, а какво да говорим за това, което можехме да направим. Никой не се разтревожи за това, е още една електроцентрала - ТЕЦ Варна, беше закрита и работещите там станаха безработни. А причината е - липсата на сероочистващи филтри, които по договора за закупуване ЕВН беше длъжна да монтира. Сега пак ЕВН ще нарежат всичко на скраб и ще излязат на печалба. А държавните органи ги няма, енергийният министър също, а бат'ви Бойко само за еврофондове приказва, друго не знае.

32

Данаил

преди 9 години

Както и с "Южен поток" ...след сто години някой реши, че в Русия още си спомнят че имало такъв проект и че чакали били отговор от България. Те вече си пренасочиха и ядрените инвестиции в Турция. Так "Атомстройекспорт" ще строи ядрени мощности в Акуьо, а също и в Полша. какво Белене какво Мелене?Пак не сме наясно че всички влакове отдавна ни подминаха е и релсите вече са демонтирани от перона. Ние се пазарим още за цената на билета.

fallback