Снимка: БТА, архив

Армия на границата ни с Турция няма да доведе до дипломатически скандал, смята бившият военен министър Бойко Ноев. 

Още по темата
„Президентът е върховен главнокомандващ, не е негова работа да знае, че ако армията отиде на границата, тя не отива в боен ред с мунициите, готова за стрелба и боеве, а отива като организирана човешка сила“, заяви той по bTV, след като вчера държавният глава Росен Плевнелиев отсече, че не би допуснал армията да отиде на границата, защото това ще доведе до външнополитическо напрежение.

Ноев обаче настоя, че в случая армията ще окаже помощ на граничарите, както това се налага при наводнения и други бедствия.

„Армията е инструмент на обществото за краен случай и тя е негова последна опора“, коментира той.

По думите му дори на консултативния съвет при президента е било установено, че бежанският проблем е фундаментална заплаха за сигурността на страната и трябва да се предприемат всички необходими мерки.

„Дали ще ходи армия на границата, не го решава президентът. Той има важна роля и становище по въпроса, но не го решава той“, обобщи бившият военен министър.

Според него Турция е не по-малко заинтересована от България да е спокойно на границата ни.

Той смята, че дори трябва да поканим турците да съфинансират допълнителните километри защитно съоръжение на границата, което предстои да бъде изградено.

„Разбираме нашите турски приятели, че имат тежък проблем на границата със Сирия и там са концентрирани техните сили. По една или друга причина те не могат да решат този проблем, защото 150 души на ден опитват да преминат оттам”, подчерта Ноев и допълни, че именно по тази причина България трябва да се заеме по-сериозно с въпроса.

„България трябва да опази своята цялост. Не можем да приемем повече хора”, коментира той и допълни, че голяма група хора може да създаде хаос и безредици и дори да се наложи въвеждането на военно положение.

Според Ноев е бил унизителен начинът, по който полицаите са били командировани на границата, и когато граничарите искат помощ, тя не може да им бъде отказана.

Не е срамно да поискат помощ, това е нова ситуация, смята той.

В момента не достига компетентност и решителност и крайно време е правителството да се захване по-сериозно с този въпрос, призова Ноев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase