Снимка: Булфото, архив

Министърът на отбраната Николай Ненчев призна, че няма законово основание да предложа на МВР участието на български военнослужещи в охраната на българо-турската граница.

Още по темата
Министерството на отбраната обаче има готовност да участва с логистична подкрепа във всяко отношение заради очакванията за засилен миграционен натиск от 1 март.

"Ще разгледаме и всяка една друга възможност, с която бихме могли да окажем съдействие", допълни Ненчев.

Въпреки че армията изгради защитното съоръжение по границата ни с Турция, дейностите по разширяването й няма да бъдат изпълнени от военните, стана ясно още от думите на министъра.

По проект новото съоръжение ще бъде дълго 131 километра, а анализите показват, че ще са нужни 97 млн. лева, за да бъде проектирана и построена новата ограда.

Според Ненчев има две опции. Първата е МВР и МРРБ да се заемат с това, а втората е тази тежест да се поеме от областните управители.

Военното министерство би могло да участва с  бронирани машини, като техниката ще се вземе от вътрешността на страната и това не представлява проблем, смята той.

По думите му нефункциониращите казарми в райони като Елхово и Крумовград биха могли да бъдат използвани като бежански центрове, когато е необходимо.

Министърът каза, че на този етап към тях няма запитване за палатки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase