Снимка: архив Булфото

Военният министър Николай Ненчев отрече информацията, че тази година няма планирано нито едно съвместно военно учение със САЩ. Той опроверга и новината, че Америка се е отказала да разполага военна техника у нас.

Информацията за липсата на военни обучения и отказа от разполагане на въоръжение съобщи преди два дни столичният ежедневник "Труд". Той се позоваваше на утвърдения план за ученията през тази година и на интервю на командващия на американската армия в Европа ген.-лейтенант Бен Ходжис.

Още по темата
„Публикуваната информация е абсолютно невярна. Напротив!“, написа в профила си във Фейсбук днес военният министър. Там той обясни, че според подписаното споразумение между България и САЩ тази година се предвижда не само значително увеличение на съвместните мероприятия в областта на отбраната у нас, но и съвместни тренировъчни учения в чужбина. Министърът пояснява, че у нас тренировките ще се правят на учебния полигон „Ново село“, авиобаза Гр. Игнатиево и летище Балчик, а в чужбина – в центровете за обучение на армията на САЩ в Германия и други страни членки на НАТО.

Освен това за първи път тази година ученията започват още през януари.

Ненчев определя информацията за отказ от страна на САЩ като „спекулация и доказателство за абсолютната безпочвеност и произволност“.

„Само мога да гадая за какъв отказ от разполагане на американска военна техника е разбрал журналистът въз основа на изказването на ген. лейтенант Бен Ходжис“, пише още министърът във Фейсбук. Той обяснява, че се е запознал подробно с изказването на генерала и не е открил основание за подобен извод.

„САЩ не само ще увеличават приноса си за осигуряване на сигурността на Европа в новите геополитически реалности, констатирани от ръководителите на държавите членки на НАТО на срещата от 05.09.2014 г. в Уелс, но ще сложат началото на нова инициатива на многостранна основа в рамките на НАТО“, пише Ненчев. Той уточнява, че целта е да се предоставят повече гаранции на съюзниците от Централна и Югоизточна Европа за тяхната сигурност и териториална цялост.

„Конгресът на САЩ одобри през м. декември 2014 г. новата Инициатива (ERI), с финансова рамка около 1 млрд. щатски долара. Предвидено е част от тези средства да бъдат предназначени за подобряване на военната инфраструктура на територията на Република България“, пише оше министърът на отбраната. Той информира и че вече са в ход разговори с американските ни партньори за конкретизиране на американския принос в укрепване на отбранителните способности на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase