Снимка: Булфото, архив
fallback

Премиерът Бойко Борисов осъди Възродителния процес в социалната мрежа Facebook и припомни, че на 29 декември 1989 година на пленум на ЦК на БКП, партията приема доклад озаглавен "За преодоляване на допуснатите извращения сред тюркоезичното и мюсюлманското население в страната".

Oще по темата
Според премиера никой не е потърсил сериозно отговорност за престъплението Възродителен процес. 

„Преди 25 години, на 29 декември 1989 г., пред специален пленум на ЦК на БКП тогавашният й председател Александър Лилов изнася доклад, озаглавен „За преодоляване на допуснатите извращения сред тюркоезичното и мюсюлманското население в страната”. С този акт комунистическата партия се опитва да заличи следите от най-тежкото си престъпление - насилственото преименуване на българските турци. Невидимите, но много тежки поражения в душите на нашите сънародници от турски произход, насилието над тях и техните семейства са превърнати от комунистическата партия в нещо, което сякаш може да бъде изтрито само с един замах или хрумване на „реформаторите-комунисти”, заявява Борисов.

„Сякаш никога нищо не е било. Сякаш не е имало Тюркиян, сякаш никога не се е самозапалвал в знак на протест срещу престъплението един от най-талантливите млади поети от турски произход - Мехмед Карахюсеинов. БКП подхвърли на българските турци свободата им, но се опита да спечели много повече за себе си и това бе индулгенцията да не й се търси отговорност. Нещо повече подпечата го целувка на Орлов мост. И така в продължение на четвърт век у нас, зад фасадата на избуяващата политическа корупция и безразличие, никой не потърси сериозно отговорност за престъплението Възродителен процес, подчертава премиера.

Той припомня, че преди да бъде разпуснато 41-то Народно събрание, бе приета декларация, която осъди Възродителния процес.

„За такова нещо не може да има нито политическо опрощение, нито човешка забрава, нито юридическа давност. Колкото и да е късно, справедливост трябва да бъде потърсена. А най-силната гаранция, че подобни престъпления вече никога няма да се повторят, е реалната демокрация. Сегашното управление на страната пое България в трудно време. Време на недоверие, обезсърчаване и избледнял хоризонт. Но онова, което трябва да ни поддържа като модерна европейска нация, е съпричастността към демократичните ценности и безусловното осъждане на всякакви прояви на ксенофобия и националпопулизъм. Днес на България е нужен политически диалог от ново качество. Нужен ни е нов национален демократизъм и обща увереност, че заедно ще бъдем в състояние да очертаем един дългосрочен хоризонт на нашето развитие”, е написал още министър-председателят в социалната мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

баи Ганю

преди 9 години

Боико е голям демократдемагог.Питам,ПИТАМ и още веднъж ПИТАМ министър председателя,президента иииииии всички велики пишман демократи в България и целият свят "НЯКОИ ПОТЪРСИ ЛИ ОДГОВОРНОСТ ЗА 500 ГОДИШНИЯТ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ОТ ТУРЦИТЕ" Аман вече от този възродителен процес.Баста.Стига толкова!Спекулирате с него.Сещате се за него вие политиците когато това ви трябва.Ние пък се сещаме за ОТОМАНСКИЯТ ПРОЦЕС.Хеи диваци,спрете да човъркате в раните.

140

Анонимен

преди 9 години

Не само, че не направи нищо за народа, не само, че качи ток, замрази майчински, пенсии, не само че ще качва тока април месец пак, а започна и с глупостите с възродителния процес да се занимава и да прави метани на турците. Сигурно си мисли , че нашето търпение няма край.

139

EU

преди 9 години

Не е вярно че никой нищо не прави по въпроса Папка Възродителен Процес , много е просто , България умишленно не дава Папката с Делото на Европейския Съд от страх от Скандал

fallback