Красиимр Янков. Снимка: БСП

Терминът "форма на етническо прочистване", с който се свързва т.нар. Възродителен процес, не е коректен, обяви пред Нова телевизия депутатът от Коалиция за България Красимир Янков.

"Все пак, връщаме се във време, в което социалното устройство в България е било малко по-различно. Става въпрос за въвеждане на именна система. Не са били карани хората да променят религиозните си убеждения. Това са наши братя, наши сънародници, които ние така сме ги приели и не сме демонстрирали нищо, което да отрича това, което казвам“, посочи Янков.

Повод за коментара му стана спор между управляващите партии БСП и ДПС, които се сдърпаха преди ден заради предложение на „Атака“, свързано с Възродителния процес. Оказа се, че седем депутати от БСП са подкрепили в парламентарната комисия за правата на човека искане на "Атака" да бъде отменена декларацията, с която 41-вият парламент осъжда морално "възродителния процес".

"Във връзка с вчерашното гласуване все пак ви обръщам внимание, че терминът "форма на етническо прочистване“ не е коректен", подчерта социалистът и продължи:

"Ние като партия имаме своето поведение, отношение и сме го демонстрирали. Извинихме се за начина, по който са се случили в голяма степен процесите точно в този период, но все пак става въпрос за смяна на имената. И в момента има голяма част от българските турци, които си сменят имената, тръгвайки за Европа”.

На въпрос дали това не е заигравка с етническата карта, Янков бе категоричен, че никой няма намерение да прави подобно нещо.

"Ние сме коректен, лоялен партньор и до този момент сме го доказали и в отношенията си с ДПС. Неслучайно ние сме предпочитан партньор, включително и за извънпарламентарни партии, които имат претенциите утре да бъдат в парламента. Най-желаната партия за коалиция и за взаимодействие е БСП“, заключи Красимир Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase