Снимка: МВнР
fallback

България иска ясно да покаже къде стои и какви принципи защитава. В правителството има категорична воля да се справи с проблемите, които стоят пред все по-засилената ни интеграция в ЕС. Това заяви министър Даниел Митов на среща с френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Oще по темата
Наясно сме, че реформата в съдебната ни система е част от тези проблеми и правосъдният министър е изключително отдаден на целта, призна Митов.

Правосъдната ни система беше директно критикувана от френския посланик, който заяви, че има „гнили ябълки“ в нея заради решение на съдията от СГС Румяна Ченалова, с което обявява в несъстоятелност френската фирма за производство и търговия с вина и водка у нас "Белведере Дистрибуция" и назначава синдик.

След това съдии от СГС поискаха оставката на ръководството на съда, а Кабан и още шестима негови колеги от Австрия, Белгия, Холандия, Дания, Великобритания и Финландия подписаха позиция, в която призовават магистратите, които "ще бъдат ключовите действащи лица, които да направят така, че реформираната съдебна система да работи", да бъдат чути.

Ценим мнението на европейските посланици, защото ние сме част от единна общност, в която можем да си говорим откровено, заяви Митов.

Външният министър обсъди с френския посланик и българското искане за удължаване с още една година на срока за усвояване на еврофондовете от предишния програмен период. За България това ще бъде важен знак за подкрепа от страна на ЕК и европейските партньори, от който имаме нужда, подчерта той.

В контекста на последните развития в сферата на енергетиката не по-малко важно за България е и максимално бързото изграждане на интерконекторните връзки със съседните ни страни, на първо място с Гърция и Румъния.

Това е основен приоритет за нас, защото ще позволи на региона да се измъкне от зависимостта си от един доставчик на газ, заяви външният министър.

Проектите не са огромни, но са важни и доста по-лесно реализируеми, заяви от своя страна френският посланик.

Даниел Митов и Ксавие Лапер дьо Кабан обмениха мнения и по отношение на идеята за изграждане на газов хъб във Варна. Външният министър подчерта непроменената българска позиция по отношения на проекта „Южен поток” – реализация при спазване на правилата на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 9 години

Аз не знам цялата истина но знам че 50% тука от драскачите са поръчкови *** и 40% са ***.Всеки от нас знае че правосъдие няма не стига че не правим нищо да променим това ами като ни кажат истината вием като чакали.Затова сме обречени.НЕЩАСТНИЦИ

21

Анонимен

преди 9 години

Тоя Митов, същият краставичар като Вигенин. Ама то такава ни е външната политика - над*пена.

20

непукист

преди 9 години

Тоя зализания като казва ,че "съдебната ни система е част от проблема" (не че не е така) случайно спомня ли си ,че ББ беше почти цял мандат премиер и тогава проблема беше същия и нищо не направи? Защо сега трябва да вярваме ,че съответната реформа ще бъде реална ,а не удобна за определени кръгове?

fallback