Бойко Борисов. Снимка: архив, БулФото
fallback

Премиерът Бойко Борисов не иска по темата за пенсионната реформа да има разединение в правителството и призовава Реформаторите „да си бъдем единни“. Не виждам дали реформаторите в случая или ГЕРБ биха били против да дадеш на човека правото на избор, коментира той и защитава предложението да има избор за втора пенсия, става ясно от стенограмата на заседанието на МС.

„В случая думи като национализация, вземане, махане са не лъжа, а груба манипулация. Единственото, което сме казали и сме се съгласили със синдикатите, с хората на тази среща (Калфин ми е свидетел) е, че даваме възможност всеки българин сам да преценява къде да си държи парите“, казва още Борисов.

Според него проблемът на пенсионните фондове е, че досега те са били спокойни, че на датата, в която се плащат заплатите и се отчисляват пенсиите, „техните 5% си отиват задължително“, а сега трябва да работят с хората и да ги убеждават, да влязат в една конкурентна обстановка.

„В случая държавата автоматично им препраща парите и ако ви изпитам сега, не искам да ви излагам, ще се окаже, че вие не знаете къде си държите парите. Защото заради вас мисли някой от държавата. Кой е този някой и аз не го знам и как са го решили тогава нашите парички къде и в кой фонд да отидат... Аз искам просто хората сами да поемат риск – като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка. Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме“, отсича Борисов.

По думите му безспорно има много интереси да се разбива коалицията и доверието между коалиционните партньори, но „нека да си бъдем единни, реформатори, европейски настроени“.

Вицепремиерът Меглена Кунева заявява, че „в тази размяна на мнения по конкретния повод няма нищо, което да заплашва единството“ и допълва, че разчита на среща между финансовия министър и Реформаторите. „Считаме, че когато се обсъди в цялата сложност пенсионната реформа, ще дадем по-стабилни решения и хората ще знаят не само на каква възраст се пенсионират, но и при какви условия“, обяснява Кунева. Борисов допълва, че парламентът ще вземе крайното решение.

По повод приетата днес от кабинета актуализирана стратегия за съдебната реформа премиерът заявява, че „всеки ден има  по някоя тема, която възпламва обществото и това трябва да се прекрати“.

Коментарът на финансовия министър Владислав Горанов по съдебната реформа е свързан с КТБ. Той посочва, че ВАС реши да отложи  делото за лиценза на банката до 9 февруари и пита не е ли редно тази власт да работи по-интензивно, да се съобрази с обществения интерес и да насрочи това дело по-рано. „През това време из София обикалят едни хора и правят едни сделки, с които накрая за държавата няма да остане нищо от масата на несъстоятелността“, заявява той.

Премиерът Бойко Борисов пък се сеща за друг проблем в съдебната система. „Ние бяхме така любезни да преведем парите, допълнителните, по бюджета на съдебната система и те бяха така любезни да си ги раздадат за бонуси. А вие ще казвате, че тя е независима и правителството си е свършило ангажимента да я финансира. А именно затова се прави тази съдебна реформа, защото, господин Горанов, аз разбирам това, което казвате, защото аз лично съм се възмутил онзи ден, милиарди, до снощи близо два милиарда и осемстотин милиона са изстреляни по посока изплащането на депозитите в тази банка“, заявява премиерът. Той отчита „перфектна работа“ на банките, Министерството на финансите, МВР - няма опашки, няма грабежи. Свършихме си работата така, както пише в художествената литература, доволен е Борисов.

Той коментира, че съдебната реформа е чакана от хората с такова желание, защото „все едно имаме две паралелни държави“.

„Има ли по-важно, при положение, че държавата в момента милиарди изстрелва, за да спаси съдби на хора, за да си получат минималните или депозитите, които са си направили? Няма. Чак февруари! През това време какво се случва вътре в банката? И аз, за Ваше успокоение, господин Горанов, вчера разговарях с главния прокурор и го помолих да вземат някакви мерки. Имам информация, че вътре продължават с имотите да се разпореждат по начин, по който ние само плащаме сметката и продължаваме да плащаме. Аз не виждам защо. Това, не знам дали е възможно, коментирам на глас, ако не, господин Иванов, ме спрете, но на Висш съдебен съвет не може ли да се попита“, заявява Борисов.

Той пита „как спят спокойно – до 9 февруари да не се гледа това толкова жизнено важно дело“. Премиерът уточнява, че не казва как да се реши делото, но пита не може ли срокът да се съкрати.

„Цялата си доброта в момента искам да изкажа, но когато заверяваме платежни за по един милиард плащания, повярвайте ми, те дори във финансите не са виждали такива неща. Платежни нареждания за два милиарда, Иванов, и в същото време отлагаме да е догодина февруари.

Най-приятелски! Как да го кажа, за да не обидя някого, да не се почувства засегнат…“, чуди се Борисов.
Правосъдният министър казва, че не е запознат с конкретната ситуация и ще се въздържи от коментар, но посочва, че ще проучи въпроса и ще докладва.

Бюрото за финансово разузнаване е към Държавна агенция „Национална сигурност“ и трябва да кажем някой все пак ще понесе ли отговорност за това, което се случи, или по стара българска традиция – пито-платено, включва се вътрешният министър Веселин Вучков.  Според него е време и някой да помисли за отговорност на службите, които са „проспали тази голяма далавера, наречена Корпоративна търговска банка“.

Борисов съобщава, че е възложил да се направи справка по действията или бездействията на структурите на МВР, съответно и на ДАНС и на други органи към тях в тази ситуация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

ТЪРСЯ

преди 9 години

Търся името на един от десетте частни пенсионни фонда в България с нисък процент на притежавани държавни ценни книжа. Кой разбира и гледа напред ще разбере за какво иде реч.Още преди три месеца имаше коментари в днес.бг за следващата голяма машинация след КТБ. Става дума за пенсиите. Предупреждавах от много време насам. Скоро държавните ценни книжа ще се обезценят, така, че от сега Ви казвам. Търсет частен пенсионен фонд с минимално количество на притежавани ДЪРЖАВНИ ЦЕННИ КНИЖА.

89

Анонимен

преди 9 години

Имаше едни протестъри, млади, умни, интелегентни, честни и неподкупни, е, само 6.2 милиона лапнаха от Сорос, които протестираха срещу неправдите. Къде си Генов, къде сте останалите, откакто *** се върна започна унищожаването на България. Къде сте красавци, защо мълчите? *** сте вие, национални предатели начело с царвула които се прави на премиер.

88

Анонимен

преди 9 години

Ние от герб Ви взимаме парите от "зелени, сини зони за паркиране", обаче ни е малко, искаме и парите ви за пенсия. После и земедеските земи ще ви вземем.

fallback