Снимка: БТА, архив
fallback

ГЕРБ се отказа от първоначалното си намерение да извади от ДАНС изцяло службата за технически операции, която прилага СРС-та. Това стана ясно от думите на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е вносител на промените в Закона за МВР.

Oще по темата
Той обясни, че между първо и второ четене на промените ще бъде направено предложение за оставането на малко звено в Агенцията, което да покрива нуждите на партньорите ни за контраразузнаване. Основната част на службата обаче ще бъде преместена в Държавната агенция за технически операции.

ГЕРБ обаче не се отказва от другите си предложения, които срещнаха отпора на ДАНС. Президентът ще издава указ за назначаване на директора на Агенцията и Главна дирекция за борба с организираната престъпност се връща от ДАНС в МВР. Тези промени бяха разкритикувани в становище на Агенцията от вчера.

Днес измененията получиха и подкрепата на МВР в лицето на вътрешния министър Веселин Вучков. И Цветанов, и Вучков не скриха критиките си към ДАНС.

„Важна е балансиращата роля на президента. Той трябва да заеме своята балансираща роля в службите“, каза МВР шефът. Той беше категоричен, че това не се прави с оглед на конкретната личност. „Не разбираме защо това правомощие силово беше отнето от президента. Всъщност разбрахме го - на 14 юни 2013 година“, каза Вучков.

Той обясни и че ГДБОП е полицейска структура и исторически принадлежи на МВР.

„Кой може да обясни защо беше преместена в една контраразузнавателна структура“, попита още Вучков.

Той отново припомни, че това е станало при избора на нов шеф на ДАНС на 14 юни миналата година, когато парламентът реши Делян Пеевски от ДПС да оглави Агенцията.

„Българският ДАНС какво е? Дали е контраразузнаване, дали е полиция, дали е второ МВР?", попита още Вучков.

Цветанов също разкритикува работата на Агенцията. „До петък бяха изплатени 2,6 млрд лв. на вложителите в КТБ. Къде беше ДАНС в този изключително важен момент за националната сигурност?“, попита бившият министър. Той също защити идеята за балансираща роля на президента.

От Национална асоциация „Сигурност“ попитаха властта имат ли информация как служителите в ДАНС приемат промените, защото голяма част от тези, които трябва да се върнат в МВР, смятат да подадат оставки и да останат в ДАНС.

Според организацията шефът на ДАНС трябва да се избира от парламента, защото това ще гарантира спокойствие и сигурност както за директора, така и за Агенцията. Това ще даде възможност и за непрекъснат парламентарен контрол, смятат още в Асоциацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Krasimira Romeova Kr

преди 8 години

Durjavata e tolkova oglupqla, che sme stanali kato satelitni chinii! Ne ste nared! S tozi stres nqma da sme produktivnii i durjavata nqma da e s dobri ikonomicheski pokazateli!

14

Уйо

преди 9 години

До НикиТова Атанасов ли ти го каза?

13

Ники

преди 9 години

След изваждането на БОП-а от ДАНС е най-добре да закрият тази паразитна агенция. Най-голямата спяща клетка е ДАНС.

fallback