Снимка: архив БТА
fallback

Началното доверие в сегашното правителство е сходно и дори по-ниско от това към кабинетите на тройната коалиция и на Пламен Орешарски. Това констатира Първан Симеонов от „Галъп“ пред БНР.

Oще по темата
Миналата седмица агенцията излезе с първи резултати за доверието в правителството. Според данните то е 26 на сто и само за месец се е качило с десет пункта. В този период обаче се побират и десет дни от работата на служебния кабинет, така че ръстът е абстрактен за цялата власт, поясни Симеонов.

Социологът обясни, че авансът от доверие винаги съпровожда първите дни от работата на всяко правителство. И сега го има, но не е висок, смята Симеонов. Причината е, че кабинетът не се крепи на нови хора. Авансът на доверие е висок, когато българите виждат новото – така е било през 2001 година, когато Симеон Сакскобургготски пое управлението, и през 2009 година, когато Борисов взе властта за първи път.

Според Първан Симеонов правителството на Борисов няма да направи нужните реформи, а по-скоро ще закрепи положението, както очакват хората.

„Реформите, които са нужни в забатачените сектори, са свързани с непопулярни мерки. На мен не ми се вярва, че този кабинет ще има куража да направи тези реформи“, каза социологът.

Според него дори и да тръгне да прави тежките реформи, правителството ще минимализира „потенциалната социална болка“. Симеонов предупреди, че това няма да е добре за страната.

Социологът смята и че сложната управленска формула, която се създаде, не е реформаторска по своята същност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Случаен

преди 9 години

А според Първан Симеонов, ако има избори след 1 година , какво ще се промени. Няма ли същите лица да са в парламента , независимо коя партия ще е на власт. Та това го знаем от години и няма нужда от социолози. Това го знаят всички от големия град до тези по села и паланки. Няма нищо ново под слънцето. Само лъжете народа и си вярвате, че той ви вярва. Вземете си проучванията и си ходете . Оставете правителството да работи и не настройвайте народа. Искаме спокойствие. Стига избори!

36

Анонимен

преди 9 години

AZ I MNOGO KATO MENE NIAMAME DOVERIE NA COVEK, KOITO E BIL V SLOVI GRUPIROVKI,V BALGARIA VINAGI IZPLUVA MARSOTIATA ILI NASILNIZI I KRIMINALNI ELEMENTI ZASTAVAT NACELO NA VLASTA.OSNOVNATA PRICINA SE KRIE V NARODA I V ZLE ORGANIZIRANATA SADEBNA SISTEMA.

35

Анонимен

преди 9 години

Боико троината коалиця те направи о6те по силен и смел,всяко зло за добро.

fallback