Снимка: БТА
fallback

Прави се опит МВР да бъде изнудвано да плаща всяка година по 450 000 лева без обществени поръчки на две фирми заради системата за видеонаблюдение. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Oще по темата
Преди година ведомството е получило писмо, от което става ясно, че част от софтуера за видеонаблюдение е обект на авторско право след изтичането на гаранционната поддръжка. Имало и спор за патента.

За това с помощта на IT експертите си МВР ще търси решаване на проблема.

Още през февруари със заделяне на средства ще се търси начин за пълно възстановяване на системата, каза Вучков.

В София имало още две, дори по-съвършени, системи за наблюдение - на Центъра за градска мобилност и общинската система за видоенаблюдение. Такова било положението и в страната, посочи Вучков.

За това със сдружението на общините МВР ще търси възможност за споразумение, за да се знае кой ще изгражда системи и кой ще плаща поддръжката.

Според Вучков общините трябва да осигурят средства за изграждането, а МВР да има достъп, без да плаща.

Вучков отказа подробности около издирването на Петко Сертов.

С мотива, че не провежда непосредствено разследването, министърът не отговори защо се е получило разминаване в информацията за паспорта на бившия председател на ДАНС.

Както Dnes. bg писа, преди дни директорът на СДВР Младен Маринов обяви, че Сертов е излязъл от дома си на 5 декември с личните си документи, включително международен паспорт.

Съпругата на бившия шеф на ДАНС Емилия обаче вчера заяви, че международния му паспорт е вкъщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

e

преди 9 години

Военното министерство,МВР,ДАНС и нямат право и не може да бъде на концесия от находчиви Тарикати! Понеже и "прехода" беше на принципа "аз пръв си ги заплюх".Такива Цио-хитростти да престанат със закон.Както и законодателството обезпечаващии подобни практики да бъде променено.България бе ИЗМАМЕНА,ОКРАДЕНА и ЗАВИСИМА от "власти" държещи в ноктите си законодателна,изпълнителна,съдебна в разделът си "държава",както частния-придружаващ-"медийна логидстика" на мошеническите ПРИОМИ.И все пак трябва да се сложи край на това !

19

Валентин

преди 9 години

Проблемът е, че компаниите наемат умни хора след ненагласени интервюта. Държвата от друга страна, назначава политически слуги, не експерти. Тези политслуги могат само да разписват каквото им се каже, но не и да мислят какво подписват. Даже и да е имало някой държавен експерт, който да е можел да реши проблема, той никога не би си сложил главата в торбата ако има калинка над него. Както беше казал един ***: Държавата е много лесно да се управлява, имаш бутон на мобифона и чакаш друг да работи

18

Анонимен

преди 9 години

Ами такива договори се сключват.Фирмата изгражда системата за видеонаблюдение, комисия от МВР я приема. След това има гаранционен срок, през който фирмата поддържа системата и казачока започва, когато този срок изтече.Тогава за най дребен проблем таксата е хилядарки.Не, че в МВР няма способни хора, всички от свързочниците и компютърните им специалисти и техници биха се справяли, но фирмите имат едни такива недостъпни пароли. Няколко удара по клавишите - хилядарки.

fallback