Сергей Станишев. Снимка: БулФото, архив
fallback

Най-вероятно повечето оперативни програми няма да бъдат одобрени преди края на пролетта, прогнозира председателят на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев на кръгла маса, организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

По думите му служебното правителство е пропуснало много шансове и е забавило процеса на изпращане на програмите.

Станишев коментира, че основен проблем е, че към момента само една оперативна програма е одобрена.

Според него за 14 месеца мандат на правителството, излъчено от БСП, е била извършена огромна работа както за усвояването на средствата от действащия програмен период, така и за подготовка на новите оперативни програми и на споразумението за партньорство.

За една година са разплатени 4,2 млрд. лева на бенефициенти, добави бившият соцлидер, цитиран от БТА.

Илияна Йотова отбеляза, че ЕК е одобрила 40 от общо 585 оперативни програми на държавите членки и има огромно забавяне.

Както 2014 г. беше нулева за европейските фондове, така се очертава и за 2015 г., очаква се първите проекти да тръгнат в края на следващата година, добави тя.

Сергей Станишев призова за широка обществена дискусия по предложенията на България за проекти по плана "Юнкер". "Почти случайно разбрах, че на сайта на ЕК вече са качени българските предложения", коментира той.

Станишев посочи, че не бива да се подхожда формално и да се предлагат проекти, които са изпаднали от оперативните програми, а такива, които създават реална икономика и работни места. По думите на Илияна Йотова българските предложения не са съобразени с критерия за привличане на чуждия инвеститор.

Сергей Станишев не е оптимист за реализацията на "Южен поток". По думите му спирането на проекта от руска страна е тежък удар за България. Най-лошото е, че заради непоследователност нито един голям инфраструктурен проект в България за 25 години не е реализиран, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

бай Вълчо от Хисаря

преди 9 години

До Денислав 11 пост.Брато, печелиш една бутилка червено вино.Мога да ти подаря само мерло -реколта 2011г.Та става въпрос за за хисарско мерло.Дай си тел.номер или мейла за комуникация.

14

Анонимен

преди 9 години

SERGEI STANISHEV E MLAD I PERSPEKTIVEN POLITIK--TOI E BADESHTETO NA BALGARIA.

13

do 2

преди 9 години

I zakakvo Stanishev da e v zatvora? Ti po-dobre se pitai kak e vuzmojno primiera ni, Ceco Kradeco i t.n., da ne sa oshte v zatvora! ;)

fallback