Снимка: архив, Булфото

Всички парламентарни групи да поискат оставката на ВСС, настоя лидерът на ДСБ, част от Реформаторския блок, Радан Кънев.

Още по темата
От името на депутатите от ПГ той се обърна към останалите депутати с искането да извършат своя морален жест и да поискат оставката на ВСС, и особено на представителите на НС в него, и ако това не стане, да предприемат конкретни действия с непосредствени правни последици.

Кънев припомни, че още на 28 ноември депутатите от РБ обърнаха внимание на притеснителните изводи от доклада за софтуера за случайното разпределение на делата в СГС, на които правосъдният министър и премиерът отговориха, но депутатите останаха безмълвни и не подкрепиха изпълнителната власт.

Според Кънев през последните две седмици кризата в правосъдието рязко се е изострила.

„Посланикът на една от основните страни в ЕС постави въпроса за организирани престъпни групи в правосъдието и за ефекта от този проблем върху чуждестранните инвестиции в България“, коментира Кънев и добави, че по този начин чуждият бизнес получи закрила, но не и българският бизнес, защото депутатите останаха бъзмълвни.

Той смята, че резултатът от това не е закъснял и в следващите дни съдия Лозан Панов се отказа от процедурата по избор на председател на ВКС, след като беше блъснат от кола на пешеходна пътека, а шофьорът избяга, а преди това съдебният помощник от ВАС Тодор Тодоров беше пребит с бухалки и метални пръти пред дома си.

„Това е почеркът на българската мафия и ние нямаме право да мълчим“, настоя Кънев.

Той припомни и факта, че вчера 15 съдии от СГС безпрецедентно за историята ни са поискали отстраняването на прекия си ръководител с ясното съзнание, че това няма да стане, а „просто за да бият камбаната“.

„Провалът на управлението на съдебната власт е очевиден. ВСС прояви пълна безстопанственост при управлението на процесите в системата и преодоляването на недъзите им. След провала на ВСС цари безвластие. Рафинираните методи на налагане на незаконни частни интереси вече отстъпиха на бухалките, коментира Радан Кънев.

Според него провалът е бил предизвестен още при избора на ВСС и отговорността за това е на парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase