Снимка: архив, Булфото

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че няма да позволи да бъде упражнявано насилие над лекари. Той бе категоричен, че здравният министър не е виновен за това, че 3/4 от инцидентите с побои над медици стават в ромските махали. Москов добави, че в тези гета много отдавна няма държава.

Преди дни Петър Москов обяви, че линейки няма да ходят на опасни адреси без гаранция за безопасността им в ромските махали. Тези думи му навлякоха обвинения в насаждане на расова омраза от страна на БХК. В крайна сметка бе договорено полицията да охранява линейките, които отиват в рискови райони, където е имало инциденти между пациенти и медици.

"Ако защитата на правото да упражняваш професията си наричаме „фашизъм”, как да наричаме хората, които бият – антифашисти ли?", иронично запита Москов в ефира на bTV.

По думите му липсата на усещане за държава поражда безнаказаност, а тази „травма” през годините само е бинтована с конференции и подобни събития. Москов подчерта, че ромите ще се почувстват част от обществото, когато осъзнаят, че имат и задължения към него.

Още по темата
Според него социалното неравенство не може да поражда специални права – ако това, че си социално слаб, ти дава легитимност да биеш български лекари и полицаи, всеки български пенсионер би правил това. Очевидно не е въпрос на социално неравенство, допълни той.

Здравният министър даде ясно да се разбере, че деленето на обществото на добра и лоша част не е коректно.

„Навсякъде, където е упражнено насилие върху екипите на „Спешна помощ”, те ще отидат след осигуряване на сигурност. Това не важи само за ромските махали, а за местата, които имат история на подобни инциденти”, подчерта Москов и допълни, че въпросният мъж от Исперих, който на няколко пъти напада медици, е от български произход и линейка на неговия адрес вече ще идва трудно.

Представители на ромски организации предложиха да се създадат съвети по сигурността в махалите, които да работят заедно с общините и полицията, а освен това обучените вече здравни медиатори да помагат на „Спешна помощ”.

Петър Москов каза, че през следващата година средните заплати в спешната помощ ще се увеличат с 20 на сто, като в натоварените или отдалечени центрове ще се изравнят с тези в болниците и лекар няма да получава по-малко от 800-1000 лева.

По думите му от средата на 2015 г. масивно количество от еврофондовете ще отидат за подновяване на автопарка и ремонти на спешните центрове, като целта е в края на 2016 г. всеки у нас да може да разчита на квалифицирана спешна помощ в рамките на 15 минути от подаването на сигнала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase