Снимка: архив Булфото

Българският лекарски съюз (БЛС) застава категорично зад позицията на министъра на здравеопазването Петър Москов и вижданията му относно мерките за гарантиране на сигурността на лекарите.

Още по темата

От сдружението на медиците призовават прокуратурата и МВР да изпълняват стриктно задълженията си, за да има ефективни присъди при насилие срещу медиците. От БЛС подчертават, че исканите от тях мерки трябва да са насочени към всеки, употребил агресия, независимо от етническата му принадлежност.

"Лекарите нямат вина за липсата на добра структура и организация от страна на държавата по отношение на Спешната помощ, още по-малко за липсата на достатъчно линейки и екипи, закъснели при изпълнението на адреси“, обобщават медиците в декларация.

От съобщението става ясно, че на 20 декември на събор на лекарския съюз ще бъде обсъдено дали линейките да спират по „рискови адреси“, както и спиране на работата на Спешна помощ за един ден. „Може би тогава обществото ще осъзнае какво означава да се живее без спешна медицинска помощ“, заявяват още от БЛС.

От лекарския съюз се обръщат още към ромските лидери с призив за намиране на решение, а не на противопоставяне на ромската общност и отделянето й от обществото. Медиците предлагат и въвеждане на „медицински медиатори“, които да произхождат от съответните малцинства, които ще посредничат на ромите при здравни нужди.

"Считаме, че главните усилия в тази област трябва да бъдат насочени към образование, квалификация и намиране на работа за реално вграждане в обществения живот на тези малцинствени групи“, заявяват медиците. По думите им сега тези хора са използвани единствено и само по време на избори срещу мизерни суми от корумпирани политици, които се възползват от тяхното незавидно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase