Снимка: архив, Reuters

Премиерът Бойко Борисов отново призова депутатите за единна позиция за „Южен поток”, след като миналата седмица поиска парламентът да излезе със становище за съдбата на проекта, с което той да преговаря в Брюксел, но така и не го получи.

Още по темата
„Предлагам всяка парламентарна група да си излъчи представител, който може да работи с цифри, да каже цена”, призова той, след като стана ясно, че парламентаристите имат много различни гледни точки за ползите от проекта.

По думите на премиера има различни варианти за реализация на проекта, включително и концесия, и България може да взима пари от такси.

„Спрете се на един модел, отидете на на него”, призова той.

Според Мартин Димитров от Реформаторския блок проектът „Южен поток“ е разработен така, че да е не на печалба, а на загуба.

Същото становище застъпи и депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев.

Драгомир Стойнев от БСП обаче беше категоричен, че проектът е много важен за страната ни.

„Това - да защитаваш националния интерес, не означава, че си в противоречие с европейската практика. Солидарността като че ли важи повече за богатите държави, отколкото за бедните. Богатите държави вече свободно могат да получават руски газ, но какво става за бедните? Направихме най-голямата диверсификация. ЕК дава ли си сметка, че Турция става партньор в този евразийски съюз? Даваме възможност на Турция да вплитат няколко газопровода, те едва ли не да диктуват правилата”, коментира Драгомир Стойнев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase