Снимка: БТА
fallback

Съдебната система трябва да припознае лидерството си в реформата на правосъдието у нас. Няма как тя да стои отстрани и да наблюдава реформите. Това заяви днес вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева по БНТ.

Тя коментира, че българското правителство настоява приемането на страната в Шенген да не се обвързва с резултатите от доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка, който наблюдава състоянието на правосъдието, и че тази позиция се поддържа и от Европейската комисия.

Кунева беше категорична, че влизането в Шенген има изцяло икономическо измерение и значение за България и е "печат за качество" на страната, който инвеститорите биха разчели. Тя каза още, че България трябва да получи положителна оценка за готовността си за Шенген, която готовност е безспорна и потвръдена от европейските партньори при последните й срещи в Брюксел преди броени дни.

Според вицепремиера решаването на въпроса за Шенген отделно от доклада на ЕК по Механизма ще се отрази положително на България и ще насочи силите върху реформата в съдебната система.

По отношение на "Южен поток" вицепремиерът коментира, че България настоява да бъде третирана еднакво с останалите европейски държави. На практика това означава ЕС да не бъде обвиняван в прилагането на двоен стандарт, което е най-тежкото обвинение в Съюза, обясни Кунева и добави, че България настоява за това проектът да е изгоден за нас,за Европейския съюз и съобразен с еврозаконодателството, което ще гарантира неговата устойчивост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 9 години

shtom gospoja nesi v pandelata znachi sadebnata sistema ne raboti ti si korympirana sadiite sashto .

27

Анонимен

преди 9 години

До Габонската афера Ами само това ли -а пропуснатите ползи от спирането на АЕЦа,а влизането ни в ес и нато?

26

681

преди 9 години

Когато политиката и икономиката в една държава се правят от бивши машинописки и секретарки-***, положението на тази страна върви на мнооого зле!

fallback