Бойко Борисов в Брюксел. Снимка БТА

Правителството на Пламен Орешарски е направило всичко възможно, за да бъде убит проекта „Южен поток”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред "Радио К2". Той допълни, че конфликтът между Русия и Запада има влияние за спирането на поректа, но от това, което е установил в Брюксел, "правителството на Пламен Орешарски е спирало проекта, правило е процедури, които не са били одобрени и са видно неправилни и с една дума е направено всичко възможно, за да бъде убит проекта „Южен поток”".

Премиерът е категоричен, че „както винаги, вината си е първо в нас – българите, а после във всички останали”.

Още по темата

Той добави, че в Брюксел се е срещнал и с председателя на ПЕС и заедно с Меглена Кунева и Ивайло Калфин са направили добри срещи, но оставя на анализаторите да определят доколко всичко е било успешно.

„Когато знаеш, че си за кратко и всеки ден може да е последен в управлението, работиш на пълни обороти, хоризонтът може да стане и по-дълъг, отколкото очакваме, но както е казал народът – готви се за война, ако искаш да живееш в мир”, подчерта председателят на ГЕРБ.

Борисов каза още, че между първия и втория му мандат са минали едва година и няколко месеца, като в този период има близо 4,5 милиарда неусвоени пари по европейските фондове и близо 9 милиарда разлика в дефицитите, от 0,48% до 3,8% в момента. "Сиреч експериментът „Орешарски” или експериментът да свалиш ГЕРБ от власт с нечестни средства, като аферата „Костинброд”, струва 9 милиарда нетна загуба и още толкова загуба от неусвоени пари, ако сега не успеем с Брюксел да ги договорим, така ще заминат в канала”, обобщи той.

По думите му щетата от паузата в управлението на ГЕРБ е тази, че от давана за пример във финансово-икономическо отношение държава, в момента се чудим как да свалим дефицитите, за да се вместим в изискванията на Лисабонския договор.

"Нека да благодарим на всички партии, които направиха компромис, включително и на опозицията, която към момента е остра, но в границите на нормалното и да се опитаме в този воден ад в момента, в катастрофалната икономическа и предвоенна ситуация, защото от времето на студената война не е имало такава остра криза между Русия, САЩ и Европа, така че всички да бъдем малко по-смирени и на този хубав празник – Никулден, на всички, които носят това име, на рибарите, на бургазлиите, пожелавам им да са живи и здрави, с много късмет, успех, пълни мрежи”, пожела Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ е убеден, че банкова криза няма да има. Като доказателство за това той посочи, че милиардите от фалиралата КТБ са по сметките на обикновените хора и фирмите, които са били вложители. Това  доказва, че хората могат да бъдат спокойни за финансовата ни система и за банките.

„На банкерите повече разум, по-малко лихви и да кредитират бизнеса”, пожела още Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase