Лютви Местан. Снимка: архив, БТА
fallback

Лидерът на ДПС Лютви Местан се обяви за разширяване на преференциалния вот на принципа на отворените листи. При него кандидатите се подреждат по азбучен ред и избирателите ги подреждат от първа до последна позиция в листата.

Има десет европейски държави с отворени листи. Където имаме затворени листи, подредени по предпочитания, практиката е много по-различна“, каза Местан.

Oще по темата
Той се възпротиви срещу това, че сега има депутати, избрани с 800 гласа, което означава че 56 – 70 гласа може да преподредят листите. „А това са гласовете на едно семейство. Преференциалният вот не може да бъде изроден до семеен вот, до родов вот, до вота на едно село и една община“, каза лидерът на ДПС.

Той констатира, че преференциалният вот у нас не е бил успешен.

В началото на седмицата ДПС изключи от групата си двама депутати, избрани с преференции, защото не са се съобразили с решението да не организират преднамерено преференциален вот. Така тези, които са се съобразили, като Нигяр Джафер, са останали извън парламента.

Местан обясни, че ДПС ще гласува против бюджета за догодина, и констатира, че има пълно разминаване между предложените параметри и обещанията за управление.

Той коментира и назначението на Слави Бинев като шеф на комисията за култура и медиите. Според Местан Бинев е проблем на управляващите. „Казусът с Бинев е една от персоналните характеристики на тази власт“, каза още лидерът на ДПС.

Местан се противопостави на поставянето на една плоскост на случая „Орхан Исмаилов“ и този Слави Бинев. Лидерът на ДПС поздрави Борисов, че не се е поддал на натиска да отстрани зам.-министъра на отбраната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

турчин

преди 9 години

С партийни листи преференции не може. Партийната листа се избира от долу. Този който иска преференция излиза независим. Тогава ще видим тези къде ще бъдат. Тези който са преференция по малко от 50% вън от парламента, изключвата се и от партията. Тези хора без партията са никай.

14

Анонимен

преди 9 години

какво ще прави България без газ в студената зима. Откъде другаде ще купуваме газ, освен от Русия? В кофи ли ще го носите от САЩ? Пак ли ще сме под турско робство и ще купуваме газ от Анкара?

13

Анонимен

преди 9 години

За да се пребори с неграмотността сред подрастващите, България се нуждае от сериозна и мащабна образователна реформа - това е повече от ясно. Нужно е обаче и друго: обществени норми, в които знанието да е от значение.

fallback