Михо Михов. Снимка: Булфото

Парламентарната комисия по отбрана подкрепи на първо четене законопроекта на държавния бюджет за 2015 г., но имаме сериозни резерви и безпокойство относно частта му за отбрана, коментира председателят на комисията ген. Михо Михов.

"Поради неумение или нежелание на държавното ни ръководство трудно намираме баланса между ангажиментите на България като член на НАТО и модернизирането на въоръжените ни сили“, посочи бившият началник на Генералния щаб на Българската армия.

Още по темата
По думите му бюджетът за отбрана за догодина бил с 66 млн. лева по-малко от тазгодишния, а по отношение на т.нар. бяла книга за състоянието на въоръжението и Българската армия изоставаме с 300 млн. лева.

Михов посочи, че би предложил в доклада на комисията по отбрана по държавния бюджет да се поиска за първо четене правителството да преосмисли структурата на републиканския бюджет, като от бюджета на Министерството на отбраната се изведе таксата за членството ни в НАТО, която, по думите на Михов е държавна задача.

Друга идея е и средствата за мисии зад граница да бъдат за сметка на централния бюджет, а не на бюджета на МО. Този бюджет пак ли трябва да бъде от МО, сега е там и е от 30-40 млн. лева, коментира Михов.

Както Dnes.bg съобщи, преди дни президентът Росен Плевнелиев поиска правителството да не намалява "и без това много орязания бюджет на Министерството на отбраната".

На церемонията за тържественото отбелязване на 123-тата годишнина от създаването на Военномедицинска академия той се обърна с апел към НС и кабинета да спазят своя съюзнически ангажимент, поет на последната среща на върха в НАТО.

 И от БСП възразиха остро срещу подготвяния бюджет за отбрана за следващата година. Според тях той е в размер на 1,1% от БВП, но са нужни поне още 250 милиона лева.

"Този бюджет връща несигурността и напрежението и вероятно ще доведе до съкращението на няколко хиляди души и разпад на бойни единици“, коментира бившият военен министър Ангел Найденов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase