Снимка: архив Reuters

Премиерът Бойко Борисов ще обсъди в Брюксел спирането на проекта “Южен поток”. Очаква се той разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Още по темата
Вчера министър-председателя поиска от депутатите да излязат с позиция по казуса, която да защитава на преговорите си в Брюксел. Парламентът обаче не изработи такава.

В белгийската столица премиерът ще разговаря и с председателите на Европейския съвет – Доналд Туск и на европарламента – Мартин Шулц.

След новината за спирането на строежа Европейската комисия обяви, че не е страна по проекта, но ще продължи диалога с държавите, които участват в него. Говорителят на комисията по енергийните и климатичните въпроси Ана-Кайса Итконен обясни и че изграждането на газопровода ще бъде основна тема на предстоящата среща на енергийните министри от общността и еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович, която ще се проведе на 8 декември в Брюксел.

Междувременно Русия обяви, че ще води преговори  с Австрия, Унгария и Сърбия за това какви ще са следващите ходове след спирането на проекта „Южен поток”. Това става ясно от изказване на постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от „Дни.ру” и „Фокус”.

„Уверен съм, че руската страна ще бъде готова да говори с тези страни за това какво ще се прави занапред и как да се излезе от тази ситуация”, каза той. Според Чижов е рано да се каже кой губи от закриването на проекта. „Смятам, че на пръв ред окончателният баланс трябва да бъде постигнат тогава, когато бъде построен алтернативен газопровод”, каза още той и допълни, че България се е оказала ненадежден партньор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase