Бойко Борисов. Архив: Булфото
fallback

Ролята на премиера Бойко Борисов в настоящия кабинет е подобна на президентската. Той по-скоро се проявява като арбитър в отношенията между партии и личности в мнозинството. Това пише в анализа на института „Иван Хаджийски“ за политическата обстановка в страната през месец ноември. Анализите се изработват от експертна група, в която са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов, Димитър Ганев.

Реформаторският блок заприлича на съвкупност от два лагера, които не говорят помежду си, а само с Борисов. Въпреки това е пресилено да се говори за предстоящ разпад на Реформаторите. Според политолозите „малкият” коалиционен партньор присъства по-стабилно в медиите от „големия”. Относно разногласията при Реформаторите дали да стават партия и кой трябва да води формацията, от института изтъкват, че не се знае кое ще е по-опасно за Блока - липсата на лидер или форсираният избор.

Според анализаторите включването на АБВ в дясно управление не изглежда толкова самоубийствено. АБВ действително рискува да отблъсне избирателите, които са виждали в него шанс за ново ляво, свободно от зависимостите и тромавата организация на БСП, но като млада партия АБВ избира да създава свои мрежи на влияние, смятат те.

Според анализа, ако се проведат нови предсрочни избори сега, е възможно малките партии да не влязат в НС. Потребността от силна ръка ще бъде осезаема, а абсолютното мнозинство – постижимо.

Политолозите смятат, че лидерът на БСП Михаил Миков е успял да се раздели с част от „червените фараони“, без да разширява позициите на „богатите младоци“, но вътрешните разделения в БСП далеч не са овладени.

Нестабилната парламентарна конфигурация дава шансове на ДПС. Казуси като новините на турски език са подходящ повод за вътрешна мобилизация и преутвърждаване на собствената идентичност, смятат политолозите. Те уточняват, че изявлението на турския посланик в подкрепа на позицията на ДПС е ново свидетелство за затоплените отношения с Анкара, които не бива да се подценяват.

Анализът сочи, че "Атака“ има нови шансове да доказва себе си като истинска и последователна антисистемна партия. Тепърва партията ще печели нови привърженици с радикалното поведение и отказа от диалогичност, които ги правят действително единствени на фона на другите парламентарни формации.

Политолозите смятат, че проектобюджетът за 2015 година рамкира дяснолибералния профил на правителствената политика, независимо че в кабинета участват националистическа и лява формация. Един от основните въпроси, които ще постави този бюджет, е ще овладее ли държавата приходната част на бюджета.

Антитерористичната акция на ДАНС срещу радикалния ислям е била твърде шумно оповестена, посочват още анализаторите. С нея е трябвало да се създаде впечатление пред западните съюзници, че „ние не спим”.

В анализа на института за международната обстановка се казва също, че международните отношения се влошават и все повече политици споменават за наближаваща нова Студена война.

Основните действащи играчи на световната сцена попадат в капани, които са трудно разрешими на този етап, изискват повишена гъвкавост и умения за реалистична оценка.

От института изтъкват, че украинският възел се заплита, САЩ са  в „мек” сблъсък с Китай, а Близкият Изток се е превърнал в арена на остър сблъсък между западните страни и Ислямска държава.

На този фон България не е готова за новата Студена война – икономически, политически, морално и психологически, са казва в анализа. В страната ни вече започват да се чувстват икономическите негативи от украинската криза. Информациите за  разполагане на американски войски в България са предупреждение за рискове, към които българският политически елит подхожда доста лекомислено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Отпиши го тоз народ

преди 9 години

Отпиши го тоз народ, избрал да го ръководят ниско образованите мафиоти!

64

Дръндер

преди 9 години

СмеееееееееееХ! Тоя *** арбитър? Вие какви политолози сте бе? Тоя не помни какво е подписвал преди 2 години та арбитър бил! Стига ме разсмивахте!

63

Анонимен

преди 9 години

Знаеш ли какво? Ти седни тази вечер, па напиши една уводна статия. Тегли му едно верноподаничество, че сам княза да се слиса. Тури му там: Ваши смирени чада, Наш баща и татко, в праха на Августейшите Ви нозе, нареди ги там като броеница, ти знаеш как. Па помени и за народа една-две думи, както му е реда. Разбра ли ме? Така. Па сетне тегли един калай на опозицията. Кажи там: Онези предатели, онези... Предатели остаря вече, да турим мерзавци поправя Гуньо. Е добре, тури мерзавци. Па да не забравиш да туриш и фаталния за българския народ. Дявол да я вземе, много ми се харесва тази

fallback