Снимка: БТА

България очаква бъдещото споразумение за свободна търговия да способства за активизиране на търговията между България и САЩ да повлияе позитивно върху секторната конкурентоспособност и производителността. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на конференцията "Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции: перспективи пред малкия и средния бизнес", цитиран от БТА.

По думите му подобряването на достъпа до пазара на САЩ за българските стоки, услуги и обществени поръчки ще допринесе за стимулиране на икономическия растеж, иновациите и заетостта в България.

Допълнителен ефект се очаква да създаде и регулаторното сближаване, и ефективната закрила на правата върху интелектуалната собственост.

Според Лукарски Европа няма да допусне занижаване на високите екологични, трудови и здравни
стандарти.

Особено важни за България са възможностите, които ще се създадат за малките и средните предприятия, чийто дял в износа ни е малък, заяви министърът и изрази надежда с бъдещото споразумение това да се промени.

Споразумението за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ ще донесе полза както на потребителите, така и на производителите, и особено на малките и средните предприятия, увери и посланикът на САЩ у нас Марси Рийс.

Две от най-важните групи в преговорите са малките и средните предприятия и потребителите, посочи Рийс, като отбеляза, че повечето от всички бизнес-дружества както в САЩ, така и в ЕС са категоризирани като малки или средни. Тези дружества са двигател за създаване на работни места и икономически растеж. Тя отбеляза, че в Европа 25 на сто от тези предприятия изнасят, като 13 процента от износа е насочен извън Европа.

Макар че този процент е нисък, икономическите ползи от него са ясни за всички, каза посланик Рийс.

Тя отбеляза, че малките и средните предприятия в България са 86 на сто от всички. Според нея една от основните пречки за износа пред малките предприятия е преминаването на бюрократичните процедури в чуждите държави.

Фокусът може да бъде поставен върху увеличаването на износа.

Това ще означава и увеличен икономически ръст, коментира тя. Според нея ще има полза и за потребителите - не само от по-ниските цени, но и от по-голямото разнообразие.

Посланикът на Италия Марко Контичели отбеляза, че малките и средните предприятия дават работа на две трети от хората и покриват над 90 процента от бизнеса. Проблемът е, че изнасят малко, посочи той.

Това партньорство няма да бъде поредното споразумение, а ще бъде основано на общи идеи и общи принципи, каза посланикът и добави, че както САЩ, така и ЕС трябва да бъдат много гъвкави.

Крайният резултат трябва да бъде комплексно партньорство, трябва да се води стабилна кампания за информиране на гражданското общество, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase