Снимка: Булфото, архив

Съвсем скоро желанието на мнозина родители да образоват децата си у дома може да стане реалност. Идеята е домашното обучение да бъде позволено за учениците в задължителна училищна възраст – от 5 до 16 години, съобщава "Монитор“, като се позовава на внесения от ГЕРБ законопроект за предучилищно и училищно образование.

Така на практика всички деца ще имат възможност да завършат средно образование без да ходят до класните стаи. Ако проекта за закон за предучилищното и училищното образование бъде приет, самостоятелното обучение ще е разрешено по желание на родителите, както и за учениците, които имат здравословни проблеми или са с изявени дарби.

Родителите, които изберат децата им да са извън класните стаи, ще имат грижата да им осигуряват необходимите учебници и условия за обучение. Те ще са длъжни да ги обучават по учебните програми и планове, одобрени от МОН. За да завършат годината, учениците ще полагат изпити за определяне на годишните им оценки.

Както Dnes.bg съобщи, ГЕРБ не се отказва от идеята държавата да поеме част от финансирането и на частните детски градини и училища.
В проекта за предучилищното и училищното образование.има редакции, най-съществената от които е отпадането на предложението да се задължат четиригодишните да ходят на забавачка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase