Христо Иванов. Снимка, архив Булфото
fallback

Правосъдният министър Христо Иванов очаква пореден негативен годишен доклад на Европейската комисия за България, като той ще установи рязко разграничаване между България и Румъния. Пред БНТ той заяви, че в доклада ще се констатират две основни неща - загуба на посока на реформите в правосъдната система и загуба на доверието от страна на  международните партньори.

По думите му той ще има своите последици за страната ни и в полето на Шенген. На първо място ще трябва да връщаме доворието в ЕК, че страната ни има ясен план на развитие и посока, а отговорността за това е на всички институции, отбеляза министърът.

Христов коментира отново и изчезналите тефтери на Филип Златанов. Той призна, че му е трудно да обяснява на Еврокомисията какво се случва в България по случая със записките. „Колегите питат не просто за определено, отделно взето действие – изчезването на тефтерчетата или тяхното намиране в началото на цялата сага, а цялата последователност на действията на институциите, каква е институционалната реакция“, разясни той.

Ако в началото на делото можеше да се направи пресконференция и на слайдове да се покажат подбрани части от тях, защо сега не може да се покаже това, което има като копия в следствието, как са разделени делата и защо, какво се случва с едното и с другото, каза още Иванов.

Oще по темата
На въпрос дали някой атакува в момента прокуратурата относно казуса с тефтерите, Иванов заяви, че теренът е много разкалян и не е ясно кой атакува и кой се отбранява.

"Много важно е изграждането на ясна поредица от институционални реакции и ако нещо е загубено и ако някой е отговорен, той трябва да бъде идентифициран, да се понесе адекватна отговорност”, добави още Христов

Правосъдният министър заяви, че на фона на цялата сага със загубените тефтерчета очаква сериозни предложения за промени в прокуратурата, които трябва да дойдат от самата институция.

Министърът очерта и приоритетите в съдебната система. Много е важно колегите във ВСС да осъзнаят своята отговорност в следващите месеци. Освен това Народното събрание трябва да открие процедура за избор на главен съдебен инспектор, това е една много срамна ситуация - повече от 2 години нямаме избран инспектор, отчете Иванов.

Той отрече да има натиск върху него от страна на магистрати, които искат запазване на статуквото и са против реформите в съдебната система.

По думите на министъра реформите трябва да са в посока не само промяна на законите, но и в промяна на поведението на институциите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

анонимен

преди 9 години

другарю иванов ВКАРАЙ В ЗАТВОРА ПРОКУРОРА ЦАЦАРОВ ЦВЕТАНОВ БОРИСОВ МЕСТАН КУНЕВА КЬНЕВ КОСТОВ БАРЕКОВ ИСМАИЛОВ ците ДОГАН СТАНИШЕВ---и РАБОТИТЕ НАБЬЛГАРИЯ ЩЕ ТРЬГНАТ РЯЗКО НАГОРЕ А НЕ САМО ДА СЕ ИЗВИНЯВАТЕ

13

Анонимен

преди 9 години

Чакай чакай те промените сами ще станат.......***.

12

!

преди 9 години

Нормално. Но нека е ясно, че негативите са свързани основно с кадровата политика и правомощията на магистратите, а това не е в прерогативите на съдии и прокурори, а на клатикраковците от министерството и ВСС.

fallback