Пленарната зала. Архив: Булфото
fallback

Опозицията определи като "диктатура"  и "мракобесие" предложението на ГЕРБ в Правилника за дейността на парламента да е записано, че ако народните представители оскърбяват Народното събрание, министрите, президента, вицепрезидента и други органи на държавната власт, да се наказват с отстраняване от пленарно заседание, но не повече от три.

Социалистката Мая Манолова се оплака, че по преценка на председателя на парламента Цецка Цачева, която според нея мери с различен аршин, ще прекара в кулоарите, а не в пленарна зала, времето на заседанията.

„Това е антидемократичен текст и връща с около век назад България“, заяви и лидерът на БСП Михаил Миков.

Според него този текст показва абсолютно неразбиране на Конституцията, която е предвидила наказателна неотговорност за народния представител, за да гарантира свободата на неговите изказвания.

„Тук се въвежда дисциплинарна отговорност. Значи народният представител не носи наказателна отговорност за обида и клевета, а ще носи дисциплинарна отговорност за това, че нарича един министър престъпник, ако той наистина е престъпник. Това показва крайния болшевишки манталитет, който се налага в 43-то НС“, заяви Миков.

Депутатите спориха и затова кой ще определя коя дума е обидна и коя не.

„Мангал“, ако кажа на Валери Симеонов или на Ивайло Московски, ще се обидят ли? "Мангал" всъщност означава метален предмет“, коментира Илиян Тодоров от „Атака“.

Въпреки критиките обаче текстът беше приет, а от БСП се заканиха, че ще го атакуват пред Конституционния съд.

Мая Манолова коментира, че той със сигурност ще бъде отменен, защото беше приет, без да има 121 депутати в пленарната зала, което беше установено, след като беше направена поименна проверка по искане на Миков.

След като се установи липсата на кворум, Цачева не прекрати заседанието, като се позова на текст от правилника, според който проверка се прави само веднъж по искане на група, а такава вече беше направена веднъж по настояване на ПФ и имаше кворум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Мунчо

преди 9 години

Аз съм си *** и не разбрах. Хем си ги избирате,хем ги псувате,хем убеждавате,че всеки трябва да гласува. Съвсем се опетлах.

34

opa

преди 9 години

Мале, край с парламентарния контрол в петъците значи. Всички ще млъкнат и няма да има какво да си кажат. Че на какво ще се крепи парламента, ако не на обиди и спувни както досега ??!? Цццц...

33

Анонимен

преди 9 години

Значи простя човек не може да оцени интелекта на друг, но може да се предпази от него. ГЕРБ са едни абсолютно неграмотни нещастници. Как могат да правят тези простотии. Те като са прости, съвтници нямат ли.Това ще е поредната нелепост която Конституционния съд просто няма как да не отмени.

fallback