Снимка: Impact Press Group

Едва 13 депутати подкрепиха предложението на "Атака" да има нулева ставка ДДС върху лекарствата, учебниците и храните, българско производство.

Освен 10 националисти, глас „за“ дадоха и по един депутат от БСП, РБ и ПФ за измененията в Закона за ДДС

Илиан Тодоров от "Атака" се опита да убеди депутатите, че е важно да няма ДДС върху основните продукти, защото хората трудно посрещат разходите си.

"В Кипър е 5% ДДС върху лекарствата, в Малта е 0%, в Австрия е 10%, в Полша е 8%, в Португалия е 7%, в Румъния е 9%. В момента смъртността в България е по-висока от тази в Сиера Леоне и Либерия, където има епидемия от ебола. Редица лекарства произведени и нас са по-скъпи от съседна Македония или Гърция и хората да си ги купуват оттам", настоя той.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ обаче посочи, че искането на „Атака“ ще струва 1,2 млрд. лв. на държавата, а това ще натовари свръхдефицита.

От ПФ пък обвиниха националистите в пълен популизъм и признаха, че и те имат идеи за диференцирани ставки, но тепърва готвят законопроекта си.

"Няма правни основания да мине един такъв законопроект като вашия. Вие копирате програмата на ПФ. Това е изпреварващо мероприятие на добре изготвения законопроект, който в момента подготвяме“, коментира Валери Симеонов, председател на парламентарната група на ПФ.

Според него няма как да се дели производството на местно и европейско, както предлага „Атака“.

Зам.-председателят на парламента от ПФ Красимир Каракачанов обвини националистите, че нямат финансова обосновка на предложението си и попита откъде ще се вземат тези 1,2 милиарда лева, колкото би струвало отпадането на ДДС върху храни, лекарства и учебници.

Илиан Тодоров обаче предложи да се спрат партийните субсидии, за да се осигурят пари, които да компенсират загубата в бюджета от ДДС.

Според социалиста Георги Кадиев може да се помисли за отпадането на ДДС за лекарствата.

"Те наистина са голям проблем у нас и наистина хора пътуват до съседни страни, за да купуват по-евтини лекарства. При тях е достатъчно ясно казано каква е надценката, която могат да си сложат и би трябвало логично при намаление да падне цената, склонен съм за намаление с цел една единствена – облекчаване“, заяви той.

Социалистът обаче се съгласи, че не е ясно наистина откъде ще дойдат парите, които да компенсират тази мярка.

По време на дебатите лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че най-важният въпрос, свързан с ДДС, е начинът, по който се възстановява ДДС на бизнеса. Той обясни, че в „недалечно бъдеще“ това е ставало по принципа политическа лоялност на фирмите. Местан нарече това порочна практика и обясни, че кабинетът на Пламен Орешарски е променил това.

"Едно не може да се отрече на кабинета "Орешарски" – прекъсна това и по всеобщо признание на бизнеса данъкът се възстановяваше по поредността на задълженията“, каза лидерът на ДПС.

Той призова новия кабинет да демонстрира приемственост и по отношение на равнопоставеността на всички „бизнес субекти в страната“. Лидерът на ДПС коментира спора между НФСБ и Атака с цитат от Чърчил - "най-жестоки са битките между идейни съмишленици".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase