Снимка: архив Булфото

През последните две години на политическа криза и особено на последните избори се видя, че цялата партийна политическа система е във фалит. Това обяви политологът Антоний Гълъбов пред БНР. Според него хората вече не смятат политическите партии за изразители на техните интереси. „Смятат ги за шайки, които се борят за власт”, каза още експертът.

Още по темата
Гълъбов, който е директор на Лабораторията за публични политики към НБУ, е съорганизатор на международна конференция, която ще обсъди 25-те години от началото на прехода.

25 години след 1989 година всички изследвания за този период показват масивна загуба на памет в българското общество, смята политологът. Той допълни, че за пътя, който е извървян, няма нормална памет. „Тя е подменена от изцяло или в по-малка степен пропагандни интерпретации, които създадоха представа, която е необходима за една олигархична система”, каза още Гълъбов.

Той уточни, че олигархичната система не е група от олигарси.  „Тя е една голяма пасивна дистанцирана от политиката група и един малък управляващ кръг, който върти властта помежду си и го продава”, каза още политологът.

Той обясни, че не може да се говори за единен преход, през който обществото ни е минало. Според Гълъбов е имало поне три хоризонта, към които сме се стремели от 1989 година насам. Сред тях е перестройката, която е имала за цел да „запази монопола на комунистическата партия”. Преход е било самото установяване на демокрация, както и присъединяването към европейски и атлантически съюз. 

„В никакъв случай не можем да говорим за единен преход, но имаме действия на една и съща защитаваща се част от българския политически елит, която положи огромни усилия, и то успешни, да размие хоризонта, да размие гледните точки и да не позволи изглаждането на единна политическа воля за реформи”, каза още Антоний Гълъбов.

Според него един от проблемите, пред които сме изправени, се генерира във външната среда за сигурност. Според политолога българското общество има много нисък потенциал за интеграция в обществото. „Изправени сме пред емигранти, които не знаем как да интегрираме и на които няма какво да предложим. През следващите години все по-често ще трябва да живеем с нови хора и това е сериозен риск”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase