Снимка: Булфото, архив
fallback

Осигуровките трябва да се увеличат в дългосрочен план, тъй като през последните години постоянно намаляват, смята вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Oще по темата
За последните 15 години 22 милиарда лева вместо в социалната система са отишли в икономиката, мотивира се той по Нова телевизия. 

Калфин информира, че в момента води разговори с председателя на НОИ относно коледните добавки за пенсионерите.

По думите му, ако има резерв, той ще бъде раздаден, но не се ангажира с прогнози дали това би станало, или не.

„Много тежко е положението, няма пари за плащания в социалното министерство, но с актуализацията ще се осигурят“, призна Калфин. 

Той потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите в порядъка на 7 лева и с 4 лева за минималната пенсия.

Относно възрастта за пенсиониране социалният министър обясни, че амбициите му са с максимално съгласие дългосрочната пенсионна реформа да бъде уточнена.
 
"Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други”, поясни Ивайло Калфин.
 
"Пенсионната система е солидарна. Ако искаме възрастта за пенсиониране да се изтегли по-рано, това означава да се увеличи тежестта, особено при демографската характеристика в България”, допълни той.
 
По повод предложението на служебния министър Йордан Христосков минималната работна заплата да стане 400 лева, Калфин коментира, че на този етап няма как да отговори дали това увеличение е възможно.
 
Според социалния министър периодът на майчинство е добър в България, но що се отнася до майчинските, няма как да предположи нещо, което не е обсъждано с финансовия министър.
 
"Поели сме ангажимента, че усилено ще помагаме на семействата, които имат повече деца. Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Ако ги питаме колко семейства искат да имат три деца, процентът е много висок, но фактът е, че поради икономически и социални фактори имат само по едно“,  поясни социалният министър.

Според него грижите за бременните и за децата до три години също трябва да бъдат засилени и като пример посочи лечението, което те получават да бъде безплатно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

vesko02

преди 9 години

Който се е научил да дере кожи друго не може да измисли.

53

Избори

преди 9 години

Почва се...,нека му на такъв народ!

52

До 60

преди 9 години

Пич аз се осигурявам на максимума и не мога да ползвам нито една от така наречените безплатини услуги когато ми трябват. Нито лекар нито борса. За да отидеш на борстата трябва да те съкратят по много специлана процедура. За лекъря да не говорим, че си им виновен като отидеш да те прегледат ако не си носиш едни 50 лева допълнително. Така, че стига глупости с това, че сме солидарни. Защотот тези дето бачкаме и плащаме ще ни писне и ще си хванем самолета. Пък вие чакайте тези с чавеета ...

fallback