Цветан Цветанов. Снимка: архив, БТА

С промените в Закона на МВР ще се върна нормална функционалност на ведомството, смята председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който беше и ресорен министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

Промените вече са внесени в парламента. Те предвиждат ГДБОП от ДАНС да премине отново в Министерството на вътрешните работи.

Освен това се възстановява балансиращата роля на президента, като му се върне правомощието да назначава главния секретар на МВР. ГД „Гранична полиция” ще бъде отделена от „Миграция”.

Още по темата
Зам. - министърът на вътрешните работи Красимир Ципов коментира, че на практика дирекция „Миграция“ не работи в момента, а нейната функция трябва да е последващият контрол над чужденци, които вече са преминали границата.

Цветанов съобщи, че в предстоящите дни от ГЕРБ ще внесат пакет от законодателни промени, които ще бъдат за „Национална разузнавателна служба”, „Национална служба за охрана” и устройствения закон, който да регламентира дейността на всички тези структури от специалните служби.

„Смятаме, че по този начин даваме отговор на всички наши политически опоненти за това, което правим и то е с реален диалог както с ЕК, така и с нашите европейски партньори”, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase