Снимка: архив БТА

В мнозинството има вътрешни линии на разделения и напрежение. Те могат да избухнат, а могат и да не избухнат. Това зависи от платформата, на базата на която мнозинството ще бъде споено. Това анализира социологът Юлий Асланов пред „Фокус“.

Той нарече мнозинството „изненадваща коалиция“ и обяви, че то не е идеологически монолитно. Заради това експертът не се нае да прогнозира колко дълъг ще е животът на новото правителство.

Още по темата
Според социолога, ако новото мнозинство бъде споено на основата на интересите, ще се наблюдава нова вълна на отдръпване на доверието на хората от политика.

„Защото при тях ще изплува образът на всичко познато от близкото минало - че някакви, условно казано, партии са се събрали, за да разпределят власт и влияние“, каза Асланов. Той обаче прогнозира, че ако бъдат предприети истински реформи, хората ще увеличат подкрепата си. „Но е възможно вътре да се появи напрежение, защото има несъвместимости в програмните намерения на част от партиите в тази изненадваща коалиция“, каза социологът.

Асланов обяви ГЕРБ и Реформаторите за напълно естествени партньори. Възбуденото любопитство около новата власт той отдаде на подкрепата на ПФ и АБВ, които не се вписват в дясноцентристката идентичност. „Така или иначе, плашилото на нови избори е отдалечено от времето“, каза още социологът.

Той обясни, че оставането в опозиция дава шансове на БСП да се промени. „Ако има един спокоен и продължителен период, тя наистина може да се вгледа в себе си и да отстрани всички пороци, които я водиха към грешни решения през последните десетина години“, каза той.

Рокадите в Изпълнителното бюро от миналата седмица Асланов отказа да назове промени. „Това са промени под натиска на вътрешнопартийното обществено мнение, тоест неотложни, належащи, но в някаква степен извършени без особено желание от председателя, но под натиска на вътрешнопартийното мнение. За да има съществени промени, трябва да има някаква ревизия на програмата и ориентацията на партията“, каза той.

Според Асланов смените от петък в червеното ръководство са били „просто изпускане на въздух и малко снижаване на напрежението след изборите“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase