Второто правителство на Бойко Борисов полага клетва. Снимка: БТА

Новоизбраният кабинет „Борисов” е основна тема всички издания днес.

Сложната формула на управление с официална двупартийна коалиция и още две подкрепящи я партии ще доведе до рязко набъбване на държавната администрация, прогнозира във водещата си новина "Сега”.

Вторият кабинет на Бойко Борисов ще работи с безпрецедентен за последните години брой министерства - 17. Очаква се във всяко от тях да има поне по четирима заместник-министри, вместо сегашните двама или най-много трима. Ще се увеличи и броят на представителите на държавата в бордовете на държавни фирми, твърди изданието.

На вътрешна страница "Труд" обобщава коментарите на известни социолози и политолози: Огнян Минчев е категоричен, че животът на това управление ще бъде изпълнен с трудности. "Трябва да се постигне съгласие по текущи проблеми между различни политически субекти, които понякога имат сериозни различия. Но тук трябва да
подчертая, че е по-добре решенията да бъдат вземани трудно, отколкото задкулисно, както е било досега", смята Минчев.

В друг анализ Кольо Колев прогнозира, че кабинетът ще се клати до края си. "Това правителство е много електрично. Самата коалиция е заредена с напрежение - голяма част от избирателите на Реформаторския блок не може да понася ГЕРБ и Бойко Борисов, от ГЕРБ пък не понасят тях", посочва Колев.

Междувременно вицепрезидентът на Българската асоциация на туристическите агенции Нели Сандалстка поставя въпроса за новите министрите в кабинета. Тя приветства избора на г-жа Ангелкова за министър, защото има впечатляваща автобиография - високо образована жена, владее 6 езика, отлично е запозната с експертизата на управление на макрорамката. По думите на Сандалска кандидатурата на Ангелова не е издигната от нито едно от отделните лобита в туризма.

"Новият кабинет - в схемата 4-4-2". Под това заглавие "24 часа" съветва бъдещите министри: да излязат с ясен и конкретен управленски дневен ред и да го спазват; да намалят разходите в ресорите си; да направят подчинените си ведомства ефективни; да не взимат решения в частен интерес.

В отговор на въпрос за "Стандарт" Найден Зеленогорски, зам.-шеф на ДБГ и бъдещ съпредседател на ПГ на Реформаторския блок /РБ/ допълва още: "Задачата на следващото правителство бих определил като това да минеш по Кончето /б.а. много трудна местност в Пирин/, който е минавал по него, знае за какво става дума. Аз съм го правил - от ляво и дясно са бездни и трябва да си достатъчно спокоен и уравновесен, за да минеш през това изпитание. А на България това й предстои - публичните финанси са в много тежко състояние, предсрочни избори биха били катастрофални."

Зеленогорски се обявява за реформи в съдебната система, администрацията и икономиката. "Искаме да освободим бизнеса от рекета, дори и от държавния, искаме да се намалят до минимум лицензионните и разрешителни режими. Ще има реформи и в областта на образованието, здравеопазването. Не искам да пропускам и социалната политика, сега пенсиите са много ниски", казва Зеленогорски.

По повод състава на кабинета професор Андрей Пантев споделя пред "Преса": "Така и не разбрахме как страстните декларации за "дълбоки различия" бяха размити в правителствено участие за благото на отечеството. Това разбирателство би било прието, ако нямаше толкова патетично изразена несъвместимост седмици преди
това. Когато компромисът надделява принципа, вече мислим за мекотелна безпринципност. Погледнато отстрани, повечето срещи на кисели и усмихнати лица напомняха бутафория, при която не знаем какво са искали и какво са приели другите. Но остава един важен въпрос - никой у нас не следва да търси и да се радва на провала на това правителство."

Пред "24 часа" Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии, коментира: "В развитите общества днес
управлението всъщност не е власт, а услуга, подобно на химическото чистене или тенекеджийството, изпълнението на която обаче изисква много повече качества. Поръчваш си я по време на избори, за да може да функционира социалната система. А не за дадеш на избраниците си достъп до облаги и шанс "да си начешат егото".

Днес България усърдно произвежда дипломирана неграмотност, заявява в интервю за "Сега" професор Валери Стефанов. По думите му упадъкът се разраства като резултат от тоталната демотивация на умните млади хора да се заемат със сферата на образованието.

"Никой не иска да е част от гетото. Сантименталните цветя в началото и в края на учебната година са едно, а истината за делника е съвсем друга. Когато си изправен срещу една демотивирана и развратена от медиите маса какво можеш да направиш! И кого можеш да превъзпиташ? Училището е място, където обществото лицемерно е маскирало своята пълна безотговорност към децата на България", категоричен е Стефанов.

Американски и японски пенсионери превземат дунавския бряг. Това са туристите, които най-често плават по реката и акостират у нас през последните месеци, съобщава във водещата си новина "Телеграф". Круизите водят и много гости от Канада, Нова Зеландия, Австралия. Само в Русе се отбиват близо 300 кораба с над 40 000 пасажери на година. Наплив има и във Видин. От март до ноември там са спрели 167 кораба с над 25 000 туристи.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase