Снимка: Булфото, архив

Четворната коалиция, която се формира окончателно днес в Народното събрание, е най-безпринципната, която България е имала. Това коментира пред журналисти председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев на влизане в сградата на ул. "Позитано" 20.

Още по темата
Очевидно се очертава социално замразяване, прогнозира той, цитиран от БТА.

След размразяването, което беше реализирано в нашия мандат, сега ще се тръгне в обратна посока, смята Станишев.

Според него обаче това е шансът на БСП да възстановява доверие към себе си с ясна алтернативна политика.

Той смята, че новото правителство няма воля да продължи ограничаването на алчността на частните
интереси в енергетиката.

Най-важният въпрос, който днес трябва да обсъжда Националният съвет на БСП, е новото правителство и политиката на партията по отношение на тази власт, която се очертава, отбеляза Сергей Станишев.

Имаме три уж проевропейски партии, които влизат в коалиция с НФСБ, и вече имаше много ясни сигнали от Европа, че участието на НФСБ в управляващото мнозинство е неприемливо заради крайни ксенофобски и антиевропейски позиции, отбеляза председателят на ПЕС.

Второто непреодолимо противоречие е, че три десни и крайнодесни партии влизат в коалиция с една, която претендира да е лява - говоря за АБВ, а програмата на правителството е дясна, добави той.

Според Станишев моралната претенция на АБВ, която звучала в продължение на една година за някакво ново ляво, морално изцяло се разминавала с техните действия.

По думите му единственият знаменател, който обединява тези несъвместими идеологически и политически, програмно партии, е властта.

Преди пленума секретарят на БСП Антон Кутев коментира, че промените в Изпълнителното бюро са решение на председателя на партията. Има право да смени всеки от нас и никой не трябва да се сърди, добави той. Кутев добави, че ще подкрепи всяко едно решение на Михаил Миков, независимо дали е член на бюрото, или не.


Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase