Меглена Кунева от РБ и Бойко Борисов Снимка: Булфото

Общ преглед

Първите подписи за новото правителство на България са сложени.

След едномесечни преговори и десетки часове разговори ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха коалиционно споразумение за управление на страната.

Още по темата
Подписите си под документа сложиха лидерът на ГЕРБ и номиниран за премиер Бойко Борисов и лидерите на Реформаторите.

Веднага след това Патриотичният фронт и АБВ сложиха подписите си под програмната декларация на бъдещата власт.

На тържествената церемония в парламента присъстваха и номинираните министри. Сред тях бяха спряганите за вицепремиери Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, кандидатът за финансов министър Владислав Горанов, Христо Иванов, Даниел Митов, Ивелина Василева, Десислава Танева, Ивайло Московски, Вежди Рашидов, Веселин Вучков.

В коалиционното споразумение, което беше подписано, е записано, че новото правителство ще има четирима вицепремиери и 17 министерства. Механизмът на взимане на решенията ще е на базата на консенсуса, като се дава възможност и за особено мнение.

Програмната декларация, която беше изготвена след тежки преговори, е от 16 страници и съдържа 20 основни пункта.

Лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов благодари на преговорните екипи, които са стигнали до този резултат.  "Поне 10 пъти сме били на прага да отидем на нови избори, но всички положихме усилия и направихме нужните компромиси с едно-единствено нещо в главите си - не власт, не постове, a да се опитаме преди нови предсрочни избори да направим правителство", каза той.

Борисов обяви, че ГЕРБ участва в кабинета с всичко най-добро, което има.

"Надявам се това начинание да изведе страната на пътя на стабилността и на реформите", каза Меглена Кунева от името на РБ. Тя поиска да се положат основите на дългосрочни реформи, да се даде шанс на продължаващата европейска интеграция. Кунева изрази надежда и подкрепата за важните стъпки на кабинета да не прекъсва. Тя нарече преговорните екипи на ГЕРБ и РБ семейство на работещите семейства.

Патриотичният фронт официално стана част от мнозинството. Формацията в лицето на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов подписа програмата на бъдещото правителство."Запазваме правото си на различно мнение по някои нестратегически въпроси, решаването на които ще търсим с консенсус", обяви Валери Симеонов в специална декларация. "България над всичко", завърши той.

Не си спомням медиите да са присъствали, когато са се правили правителства досега, коментира Борисов след присъединяването на Патриотите.

"За да няма задкулисие и златно пръстче, се опитахме да създадем ясен документ, който да ни направлява и да държи рамката", каза още бъдещият премиер. Той отчете компромисите, направени от всички, и припомни отново, че без кабинет отново би имало избори.

На последния етап от формиране на новия кабинет в новата власт влезе и АБВ. Подписите под програмата за управление на страната сложиха Бойко Борисов и Георги Първанов в присъствието на номинирания за вицепремиер Ивайло Калфин.

"Благодаря на колегите от АБВ, които водиха безкомпромисна кампания срещу нас", каза след подписването на споразумението за партньорство номинираният за премиер Борисов. Той обясни, че ако БСП не е била претърпяла такова поражение на изборите, щял да преговаря първо с тях. Борисов цитира Жозеф Дол, който при посещението си в България нарекъл Ивайло Калфин богатство, което трябва да бъде привлечено. Затова и лидерът на ГЕРБ нямал съмнения, че трябва да го направи.

Лидерът на АБВ Георги Първанов декларира, че партията му подкрепя програмата за управление. Той похвали преговорните екипи, че са изготвили програмен документ, който няма как да не бъде подкрепен. "Това е една от най-добрите програмни декларации досега", каза Първанов. Лидерът на АБВ отчете, че и много от приоритетите на партията му са включени в документа.

Първанов обясни, че партията му си запазва правото на различна позиция, например по данъчната политика.

Включването на Калфин в новия кабинет Първанов нарече "риск, но и шанс за лявото пространство". Той отбеляза, че миналият кабинет е демонстрирал отстъпления спрямо лявата политика.

Подписването на споразумението между ГЕРБ и АБВ стана в отделна зала от подписването на документа между ГЕРБ, РБ и ПФ. На въпроса дали това се прави заради нежеланието на Реформаторите да седнат на една маса с АБВ, Борисов отговори: "Ако мислите, че днес е най-приятният ни ден, не е".

Той отхвърли и спекулациите, че подписването в две отделни зали е заради неразбирателството кой да поеме Външното министерство - РБ или АБВ.  "Г-н Калфин никога думичка не е казал за друго, освен за социална политика", каза Борисов.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар