Снимка: БТА

Въпросът с шествалентната ваксина за новородените е решен, заяви здравният министър в служебното правителство Мирослав Ненков пред журналисти след заседанието на кабинета.

В последните си работни дни като министър анестезиологът отчете, че оставя и нов имунизационен календар.

Припомняме, че здравното министерство реши новородените да се ваксинират с шест- вместо с петвалентна ваксина, но заради проблеми с търговете на практика снабдяването спря и имунизацията на стотици деца беше забавена.
Ненков припомни, че в крайна сметка министерството е пристъпило към договаряне без обявление и две фирми са били поканени за преговори. Днес той заяви, че има фирма, която спечелила.

„Имаме победител. Чакаме да мине 10-дневният срок за обжалване. Надявам се моят наследник да подпише договора и да се приключи веднъж завинаги с тази драма“, коментира той, но не посочи сумата в контракта.

Запитан дали е необходимо децата да се ваксинират точно с шествалентна ваксина, той отговори, че според експертите от националния съвет по имунопрофилактика одобряват петвалентната ваксинация при нашите условия като заболеваемост и огромен процент ваксинирани деца. „При шествалентната ваксина се добавя един агент само с едно убождане, това са хубави неща“, коментира Ненков.

Той коментира, че е „почти сигурно“, че няма да му бъде предложен министерски пост, защото с него не са водени разговори, а правителството ще бъде гласувано след два дни.

Той обясни, че искрено се надява в петък вече да не е служебно ангажиран и да празнува. След служебния кабинет Ненков се надява да се върне във ВМА.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase