Снимка: БТА
fallback

Реформаторският блок отказа на ГЕРБ двупартийна коалиция на малцинството и поиска и Патриотичният фронт да подпише коалиционно споразумение за влизане в бъдещото правителство. Това обявиха Радан Кънев и Меглена Кунева след двучасово заседание на съюза в парламента.

Oще по темата
Според тях само така ще се формира стабилно мнозинство.

По-рано след разговори с лидерите на всички групи в Народното събрание без „Атака” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че единственият вариант за съставяне на кабинет е правителство на малцинството с коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок.

След срещата Патриотите обявиха, че остават на старата си позиция – не искат участие в кабинета, но са готови да го подкрепят отстрани чрез подпис под програма за стабилно управление. 

Реформаторският блок поддържа усилието за сформиране на мнозинство и управление в трипартиен формат – ГЕРБ, Реформаторският блок и ПФ, обяви след срещата Радан Кънев. Групата на Реформаторите се е обединила единодушно около това становище. Блокът настоява и за трипартийни преговори, защото разговорите в днешния 7-членен формат били само консултативни. Реформаторите изразиха и готовност да проведат поотделно преговори с ГЕРБ и с Патриотичния фронт.

Меглена Кунева обяви, че решението за коалиция между ГЕРБ и Реформаторите не отговаря на това, към което се стреми Блокът – дясноцентристко мнозинство. „Реформаторският блок няма да е пречка за съставяне на дясноцентристко правителство, но смята, че то трябва да е достатъчно стабилно”, каза лидерът на ДБГ.

И Кунева, и Кънев бяха категорични, че позицията на Реформаторите не е променена, и дадоха да се разбере, че има проблеми в отношенията между ГЕРБ и Патриотичния фронт.  Меглена Кунева обясни, че след последната среща на лидерите на РБ и Бойко Борисов миналата седмица в Блока са живели с идеята, че са част от мнозинство.  „Днес ситуацията беше различна и не заради нас. Ние държим на позицията си и искаме да я доведем докрай. Промяната беше настъпила в Патриотичния фронт и ГЕРБ, не зная защо се е случило”, каза тя.

„Очевидно е, че има известно изостряне на отношенията между ГЕРБ и Патриотичния фронт”, каза и Радан Кънев. Той се пошегува и че богатата вътрешна коалиционна култура на Реформаторите може да е много полезна в настоящия момент.

„Това, което казваме, е, че най вероятно ще има трипартийно правителство”, отвърна Кънев на въпроса позицията им означава ли, че кабинет няма да има.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

патриот

преди 9 години

Е БАТИ И ПАТРИОТИТЕ,НЕМА ЩО.АКО МОЖЕ ДА НЕ СЕ ОЦАПАМЕ, ЧЕ СМЕ С НОВИТЕ СИ ПАТРИОТИЧНИ ДРЕШКИ.ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ ВИКАТ ОТ ПЛАЖОВЕТЕ НА ГЪРЦИЯ-НОВИТЕ ПАТРИОТИ

68

Анонимен

преди 9 години

Прави са РБ. Само Тройна коалиция (ГЕРБ+РБ+ПФ) ще развали БОСТАНА!Но както гледам искането на Б.Б. за правителство на малцинството е опит за ПРИКРИТ БОСТАН!Само съвместни действия на РБ и ПФ са гаранция поне за някакъв опит за изличаване на ДПС от властта. Нали В.Симеонов заяви, че това е целта на ПФ - изчегъртването на ДПС от политическия живот!Ама Боко май е много хлабав?!!! Врътка се като мажоретка и май е обещавал в кърджалийското кафене да има БОСТАН? Ще видим?

67

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 99прав си, не знаят какво искат

fallback