Цветан Цветанов поздрави веднага Цачева с избирането й за шеф на парламента с букет от рози. Снимка: БТА

Цецка Цачева отново оглави парламента. По този начин тя за втори път създаде прецедент, след като стана първата жена председател на Народно събрание, когато застана начело на 41-вия парламент.

Тя беше предложена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и за нея гласуваха 219 депутати. Цялата парламентарна група на „Атака“ гласува „против“, както и един от ПФ, а един от Реформаторския блок се въздържа.

Още преди да бъде гласувано предложението Цачева да стане председател на НС, Ангел Найденов от БСП обяви, че социалистите ще я подкрепят.

Той посочи, че това не е само заради резултатите от изборите, но и заради нейните качества и умения, които макар и оспорвани, не са отричани.

„Тя е подходяща за този пост при доста сложната и разнолика атмосфера в този парламент. Ще я подкрепим като разбиране за необходимостта от знак за новите отношение в 43-тия парламент и заради очакванията на хората за поведение, което напуска територията на омразата“, заяви той.

Цачева увери, че в нейно лице депутатите имат предвидим председател.

„Няма да пожаля сили и ще разчитам на опита, диалогичния тон и честния и открит дебат с всеки един от вас. Благодаря ви за доверието“, каза от своя страна тя.

Цачева увери, че да си пръв сред равни е нелека задача и ще търси сближаване на позиции, колкото и да е трудно това.

„Дълго време парламентът и улицата бяха арена на сблъсъци и битки и ние разбираме, че е редно да го прекратим и да тръгнем по пътя на разбирането. Вотът на хората отреди в 43-то Народно събрание парламентарно представени да са осем партии, но половината от избирателите не гласуваха и ни дадоха няколко укора“, коментира тя.

По думите й първият е урок за смирение, за да признаят грешките си.

„И да признаем, че ние сме само представители на суверена и всеки от нас, на какъвто и да е пост, трябва да представлява само интересите на народа“, обясни тя.

Вторият урок според нея е за помирението, защото политическата битка е част от демокрацията, но политическите войни през последните години преминаха границата на разума и те не само изостриха ситуацията в парламента, но и нажежиха обществените настроения до краен предел.

Третият урок е за единение и за съгласието за пътя, по който политиците трябва да вървят.

„Съединението прави силата“ е символът на тази сграда и нека не го забравяме нито за миг“, призова Цачева.

По думите й четвъртият урок е за отговорността.

В пленарната зала бяха гласувани и заместниците на Цачева. Заместник-председатели на Народното събрание ще са Димитър Главчев от ГЕРБ, Янаки Стоилов от БСП, Алиосман Имамов от ДПС, който заемаше поста и в предишния парламент, Иван Иванов от РБ, Красимир Каракачанов от ПФ, Явор Хайтов от ББЦ, Явор Нотев от „Атака“ и Росица Янакиева от АБВ.

Поради архитектурата на парламента не може и осемте заместник-председатели да са на трибуната и заради това в правилника за дейността на 43-тото Нородно събрание ще се прецизира как те ще участват в заседанията, обясни Цачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase