Бойко Борисов Снимка: архив, БТА
fallback

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов на три варианта за съставяне на кабинет, включително и да не е премиер, за да има правителство и стабилност в страната. Той категорично заяви и че няма амбиции към президентския пост и помоли да не се спекулира с това, че иска мандат на кабинета до президентските избори, за да се кандидатира за държавен глава.

От трибуната на Народното събрание при старта на новия парламент Борисов отново обяви, че има три варианта за сформиране на правителство. Единият е с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, както и с партиите, с които по време на преговорите е констатирано сходство. Това са всички без „Атака”, стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ. Борисов дори отстъпи от искането си в бъдещото правителство да влязат партийни лидери, за да гарантират отговорността си.

Oще по темата
„Ако участват лидерите, считам, че правителството ще е по-стабилно. Но понеже мандатът е общ, не мога да поставям такова условие. Дали Реформаторите и Патриотите ще участват в такъв формат, това приемам, че е тяхно право”, каза Борисов.

Вторият вариант според Борисов е кабинетът да има двугодишен мандат – до президентските избори като лидерът на ГЕРБ гарантира, че няма да се кандидатира на президентските избори. „След две години и половина няма да се кандидатирам за президент”, беше категоричен той и призова да престанат спекулациите по темата.
Третият вариант е мандатът да изкара колкото може в рамките на четиригодишния срок.

Борисов обяви като вариант и да не е премиер. „Приемам предложението на Реформаторите да не съм премиер. Но тогава не знам ще мога ли да контролирам министрите. Готов съм на диалог, стига да гарантира стабилност”, каза той.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че ще свика лидерска среща в близките дни. На нея ще очаква председателите на партиите в парламента да вземат решение кой от трите варианти да се задейства.

Според него мандатът на ГЕРБ е общ мандат, защото хората така са гласували. Борисов декларира от трибуната на парламента, че е готов да изпълни всеки от вариантите, дори и това да е за сметка на неговата партия.

Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че новите избори не са вариант за него и ГЕРБ. „При тази зима може януари да не могат да закарат и бюлетините до секциите”, каза той и допълни, че след нов предсрочен вот конфигурацията на партиите може да е още по несъвместима.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Boiko Borisov

преди 9 години

Az si palia purata ot 300 leva i me boli za vas bedniaci

77

Анонимен

преди 9 години

Даваи избори до дупка Боико какво им се церемони6,на реформатори на догановци,пак сме с теб.Избори до дупка и товае..

76

Анонимен

преди 9 години

Абе Борисов категорично беше обявил и че ще върне мандата, ако няма абсолютно мнозинство... Сега има три варианта за кабинет, утре ще намери четвърти - само и само да не върне мандата, да не остави себе си и Цв.Цв. без охрана и имунитет. Фурнаджийската лопата си е фурнаджийска лопата, откъдето и да я обърнеш - все тая.

fallback