Петър Паунов. Архив: Булфото
fallback

В понеделник ще блокираме централата на ДПС. Няма да допуснем Александър Методиев да положи клетва като народен представител. Това заяви пред Нова телевизия кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Напрежението в града започна, след като се разбра, че като депутат от областта влиза представителят на ДПС Бат Сали. Методиев е от Самоков, но за тези избори той води листата на Движението в Кюстендилско и беше избран за депутат от района заради преразпределението на гласовете от чужбина. За него реално гласуваха малко над 800 души. Вчера в града по покана на кмета пристигна лидерът на ДПС Лютви Местан, който призна, че има порок в Изборния кодекс при методиката за вторично преразпределение на мандатите. Въпреки това той беше категоричен, че ДПС няма да оттегли Бат Сали като депутат.

Oще по темата
Кметът Паунов заяви днес, че в понеделник ще внесат в НС 100 000 подписа срещу избора на депутата от ДПС и искането си за мажоритарна избирателна система. „Няма да се откажем, докато няма мажоритарна система и докато този мандат не бъде оттеглен”, категоричен беше той.

По думите на Паунов проблемът в Кюстендил е на ДПС - депутат от Движението се излъчва с 800 гласа. "Това е най-ниският резултат за България, който е възможен, единственият депутат в страната, който влиза с под 1000 гласа, и единственото място в България, където ДПС има под 1000 гласа", обясни той.

По думите му решението е в 10-и МИР кандидат за народен представител от ДПС да не полага клетва, което е  възможно според Изборния кодекс. „Народно събрание започва с човек по-малко“, заяви кметът.

Надявам се моралното основание да заработи – и законът не се спазва, и моралът, смята Паунов.
Според него в случая математическата система за мандатите не е приложена правилно и ДПС трябва да изчака решението на Конституционния съд за това как точно трябва да се разпределят гласовете за тях от чужбина.

Той коментира и самия Александър Методиев. „Бат Сали не трябва да влезе в парламента, защото не  го е заслужил, трябва да влезе някой друг от ДПС”, каза той. „Това е двойкаджията и на партията, и на района”, допълни кметът на Кюстендил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

До негласув. Орхидо

преди 9 години

Твоята работа след дъжд качулка! Да беше гласувал сега нямаше да стоиш по цял ден тук и да плюеш хората.

46

sallaadin

преди 9 години

Що бе хора, човека автономно енерго ще ви направи, дет се вика от ЧЕЗ ще ви отърве, нали цяла година срещу тях протестирахте и се палехте, нали това искат от ПС и АТАКА монополите ВЪН, целия град на социални помощи ще минете, що да работите за 500лв. на месец, дето я ви ги дали я не, като додат избори има няма по 50лв. са ви в кърпа (бюлетина) вързани, джамия ще ви направи, че то както е задухал, не се знае какво ще довее от към Босфора.

45

Анонимен

преди 9 години

И още ли си мислите, че ТЕ се избират от народа,за да служат на народа.

fallback