Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви от Кюстендил, че няма да извади от парламента Александър Методиев, който стана известен с прякора си Бат Сали. Местан отиде лично в Кюстендил и така се отзова на поканата на кметовете на Кюстендил и Дупница за среща, на която да решат напрежението.

Още по темата
Десетки жители на двете общини протестират в продължение на повече от седмица заради избора на Бат Сали за депутат от района.

Методиев е от Самоков, но за тези избори ДПС реши да го позиционира като водач на листата си в Кюстендилско. Заради преразпределението на гласовете от чужбина той беше избран за депутат, макар за него реално да гласуваха малко над 800 души.

Това провокира недоволството на местните жители, които поискаха ЦИК да отмени избора на Методиев или ДПС да го оттегли от парламента.

Днес обаче лидерът на движението обяви категорично, че няма да направи това. Местан нарече порок методиката в Изборния кодекс за вторично преразпределение на мандатите. „Ще дадем своя принос за преодоляването на порока, но от мен не могат да се очакват противоконституционни действия като оттегляне на цели листи, защото броят на мандатите в Народното събрание се урежда в самата Конституция“, отбеляза лидерът на ДПС, цитиран от „Фокус“ след срещата си с кмета на Кюстендил Петър Паунов и на Дупница - Методи Чимев.

Местан обясни, че преразпределението на гласовете поражда аномалии, на които ДПС е било жертва още през 2013 година. Той припомни, че тогава партията му е получила само един мандат в Хасково, при положение че е имала хиляди гласове. В същото време във Видин само с 400 гласа отново е взела едно депутатско място.

Местан обясни, че не оспорва правото на никого да протестира, но припомни, че не ДПС е автор на Изборния кодекс. Той отказа да каже чия е идеята методиката за вторичното преразпределение на гласовете да бъде скрепена със закон от уважение към кюстендилските депутати.

Според кмета на Кюстендил Петър Паунов обаче Александър Методиев не трябва да положи клетва в първия ден на парламента. Той благодари на всички граждани за протестите и допълни, че ще настоява за незабавна промяна в изборното законодателство, за да има ясно представителство.

Лидерът на ДПС беше посрещнат в Кюстендил от няколко протестиращи. Един от тях беше вдигнал плакат: „Местан – Бат Сали ни тури, кюстендилския мир – взриви”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase