Методи Андреев. Снимка: Булфото, архив
fallback

Въпреки че оцениха като конструктивна и позитивна снощната изненадваща среща между председателя на ГЕРБ  Бойко Борисов и лидерите на Реформаторски блок, се оказа, че представители на двете формации имат съвсем различни виждания за бъдещото управление на страната.

Oще по темата
Според Методи Андреев, депутат от ГЕРБ, избирателите са решили да има коалиция между ГЕРБ и Реформаторите, но лидерът на СДС, част от обединението, Бождиар Лукарски смята, че не трябва да има такова правителство на малцинството.

„Нещата вече са ясни. Политическите тези на двете преговарящи партии ГЕРБ и Реформаторския блок, се избистриха. Като сестрински партии, членове на ЕНП, не можем да пренебрегнем това, което избирателят е направил с избора си на 5 октомври. Задачата, която той е задал, е да има дясноцентристко управление, което да е коалиция между ГЕРБ и реформаторите”, обяви Андреев по Нова телевизия.

„Не трябва да има правителство на малцинството, каквато би било едно излъчено само от Реформаторския блок и ГЕРБ”, контрира го обаче Лукарски.

Според него ГЕРБ трябва да определи кой да е третият участник в правителството.

 „Ние предлагаме коалиционно споразумение, в което всеки, който участва или подкрепя правителството, трябва да поеме своите отговорности”, заяви Лукарски.

Той обясни, че Реформаторският блок не иска неясна подкрепа от трета партия.
 
По думите му на снощната среща не са обсъждани министерски постове, а тонът на разговорите е бил „доста позитивен и приятелски”.
 
Той цитира лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е казал, че ако правителството работи добре и е ползотворно за България, ако получава подкрепата на парламента за важните въпроси, то няма да има проблем да изкара и 4 години. Ако обаче не върви добре, може да има избори след 1 година.

Според Методи Андреев следващото управление трябва да бъде основано на принципите и споделената отговорност.

„Оттук нататък политиките, които ще предложат ГЕРБ и РБ като коалиция, ще бъдат политики, които ще привличат най-различни политически сили, защото примерно едно сериозна реформа в здравеопазването кой ще я посрещне на нож“, коментира той.

Депутатът от ГЕРБ настоя, че живеем в държава, която от 25 години прави някакъв преход, а едни го наричат криминален, други - успешен,  но през това време най- дълго в управлението са били БСП и ДПС и всички проблеми в страната до голяма част се дължат на тях.

„Те са част от системния проблем на България - корупция, олигархия и монополи”, категоричен бе Андреев, който призна, че и ГЕРБ има вина за това, доколкото партията е управлявала три години и половина.

Лукарски пък похвали поведението на приятелката си Ива Йорданова, която подаде оставка като заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина.

„Нейното поведение е достойно, но се създаде едно напрежение и е срамно за държава в ЕС, която на човек се съди по личните му приятелства, а не по неговото CV“, коментира той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 9 години

До александърАз нямам.

29

Анонимен

преди 9 години

До АнонименOT PLOVOTO SNOSHENIE NA GERB I RBLOK---UVELICENIE NA KRADZITE-POLITIZI S 50%.

28

123

преди 9 години

Андреев, я си гледай стоманобетона във ВИАС. И без това не си посещаваш часовете.

fallback