Снимка: Булфото, архив
fallback

Към момента, ако бъде съставено нестабилно управление, рискът пред България ще бъде по-голям, отколкото ако се отиде на нови предсрочни избори през януари-февруари 2015 г., показва анализ "България след предсрочните парламентарни избори" на Института по дясна политика, съобщи БТА.

Oще по темата
Към съставяне на правителство трябва да се премине само при пълен консенсус върху приоритетите на бъдещото управление и осигурена стабилна парламентарна подкрепа, която да не включва партиите вляво и партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски", смятат от Института.

Има заплаха един кабинет, направен в момента, да се превърне не в правителство на стабилността и реформите, а в правителство на безвремието и на компромиса, коментира Петър Николов, председател на Института.

Тома Биков отбеляза, че предсрочни избори през януари-февруари 2015 г. не са най-лошият сценарий, а най-лошият сценарий би бил правителство, което създава усещане, че може да падне всеки момент.

Според него не е вярна тезата, че резултатите от изборите ще се повторят. Анализът ни сочи, че от 44-то НС биха изпаднали поне три формации, коментира Биков.

Според него едни такива избори биха могли да стабилизират политическата обстановка и да консолидират двата блока - левия и десния.

При осемпартиен парламент управление, което извършва тежки реформи, е практически невъзможно, защото се изисква по-сериозна монолитност. Най-сериозното постижение на един такъв кабинет би бил да осигури политическа стабилност в рамките на мандата, коментира той.

Основният проблем в момента е невъзможността на парламента да произведе управление, посочи той и допълни, че това е вторият такъв парламент.

Въпросът с излъчването на управление става все по тежък и би могъл да има две решения - през избирателната система чрез засилване на мажоритарния елемент, а вторият, по-радикален - чрез дебат за промяна на Конституцията и преминаване от парламентарно към президентско управление, смята Биков. Той призова партиите да не създават свръхочаквания.

От Института призовават да не се прави правителство на всяка цена и да не се страхуваме от призрака на нови избори. Според анализаторите, ако се стигне до разпускане на парламента, преди това трябва да се приеме с политически консенсус актуализация на бюджета и да се направят промени в Изборния кодекс, като се замени сегашната система за разпределение на мандатите с метода Д`Онт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

ЧИСТач - КУРиер

преди 9 години

Какви са па тия - откъде се пръкнаха , та взеха да дават и акъл ?!Червени маши некакви, и то на заплата - къде е у България десното , че да го изследваме ?Десното - лека му пръст , с главен погребален агент Мъвър Драгалевски .

56

Пимен

преди 9 години

Празни приказки

55

Izbori

преди 9 години

Да бе,да,нови избори през зимата ,в студа.Тогава няма да има и 40% избирателна активност.И кого ще избираме?Пак същите другари,щото други желаещи няма.Каквито и да са тези,да не се правят на интересни.Щом ние,обикновените хора можем да работим заедно и да си помагаме,макар че имаме различни политически пристрастия и различен произход,трябва и те да могат.

fallback