Преговарящите дами от ГЕРБ. Снимка: БулФото

Коалиция в чист вид няма да има, но ще има правителство, което ще бъде подкрепено с достатъчно мнозинство при старта на парламента, прогнозира социологът Живко Георгиев пред БНР.

Той е категоричен, че никой няма интерес от предсрочни избори, затова поне година „ще изтрае“ дори кабинет на малцинството.

Още по темата
По отношение на преговорите за кабинет, които ГЕРБ провежда с парламентарно представените партии, Георгиев заяви, че има доста желаещи да споделят благато от управлението, но не много да споделят отговорности.

Според него са възможни коалиции на ГЕРБ с ПФ и/или ББЦ, но не и с АБВ.

„Това е самоубийствено за една млада политическа сила, която е претендент за място в лявото политичесо пространство. БСП да е в опозиция, а АБВ в управление, доминирано от ГЕРБ, е край на АБВ“, аргументира се социологът.

Георгиев смята, че за съставянето на правителство партията на Бойко Борисов може да разчита на гласове от АБВ и ДПС, но това ще е само в началото.

„Да държиш ключа към правителството, означава да си готов за избори във всеки един момент, а поне за година няма желаещи. Поне година ще изтрае каквото и да било правителство, дори на малцинството на ГЕРБ“, смята той.

Според него управлението е прекалено рисково и ще консумира непопулярни решения, така че на ДПС не им трябва да са на всяка цена във властта.

Срещу парламентарната си подкрепа ДПС със сигурност ще запази силни позиции във втория ешелон на властта, коментира социологът.

По думите му партията на Лютви Местан няма нужда да участва в първия ешелон, а да има работещ парламент и тя да се подготвя за местните избори с цел да разшири позициите си в местната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase