Снимка: архив Булфото
fallback

Всички партии в Реформаторския блок са готови да влязат в управление с ГЕРБ и да участват в писането на обща програма на бъдещото правителство. Това стана ясно от думите на зам.-шефа на ДСБ Вили Лилков. Той е част от преговорния екип на Блока, който днес по обяд ще влезе за разговори с екипа на ГЕРБ.

Oще по темата
Срещата ще е част от преговорите за съставяне на правителство, които партията на Бойко Борисов започна в понеделник.

ГЕРБ вече разговаряха с БСП и ДПС, а след срещите с тях стана ясно, че едва ли някоя от двете партии ще бъде част от новото мнозинство.

„Готови сме да влезем в управлението с ясно разписана програма заедно с партньорите, с които ще управляваме“, каза Лилков пред БНР. Той направи прогноза, че преговорите днес ще са успешни и след тях ще се премине на втори етап – разговори между експертите на двете формации по бъдещата програма, с която кабинетът ще управлява.

Според Лилков, ако експертите работят достатъчно интензивно и отговорно, програмата може да е готова до две седмици и най-късно до началото на ноември тя да бъде разписана. Успоредно с това, според него трябва да се конституира и Народното събрание.

Лилков обаче припомни, че гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок не са достатъчни за кабинет. Той даде да се разбере, че Блокът ще приеме Патриотичния фронт за партньор в бъдещото правителство. Според него резервите на националистите към някои от партиите в Реформаторския блок трябва да са на втори план, защото по-важното било, че между програмите на двете коалиции има много сходни моменти.

„Реформаторите биха могли да работят с ГЕРБ по осъществяване на нужните реформи в страната“, беше категоричен Лилков, който досега бе зам.-председател на Столичния общински съвет. Той даде пример с работата в София и подкрепата на Реформаторите за бюджета на столицата срещу 31 идеи за реформи, които кметът Йорданка Фандъкова е погледнала с разбиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

анонимен

преди 9 години

Защо искаха неустоимо власт е имат я.Сега ще ги видим как могат да "оправят" държавата.Борисов ще ги разпилее и накрая тях ще изкара виновни.Ще поживеем ще видим сеира им.

57

анонимен

преди 9 години

Какви са тези преговори какво е това чудо,тия наистина се подиграват с народа.Че ние още преди изборите знаехме че реформаторите и ПБ ще управляват с Герб,че БСП ще бъде опозиция а ДПС скрита коалиция с Герб.Че защо иначе бяха тези протести близо година ами нали затова реформаторчетата с Герб да се докопат до властта.Незнам тази коалицийка дали медиите ще я спасят но от сега ви казвам че тези нищо смислено няма да направят.Бойко си искаше държавата,РБ власт е имат я ,а отсега нататък накъде .

56

митов

преди 9 години

С оглед на събитията в България през последните 25 години и пагубната роля на ДПС , питам , сега осъзнахте ли защо Тодор Живков беше гениален държавник и политик? Разбирате ли смисъла на така наречения "възродителен процес" , който всъщност е бил опит за спасяване на Държавата

fallback