Снимка: БТА

Партиите от Реформаторския блок са поредните, които седнаха на масата на преговорите с ГЕРБ за сформиране на ново правителство.

Въпреки очакванията в разговорите да участват петима преговарящи представителят, излъчен от СДС, Румен Христов, не се появи в парламента.

Още по темата
Преговорният екип включва Петър Москов от ДСБ, Димитър Танев от ДБГ, Корман Исмаилов от НПСД и Трайчо Трайков от Гражданския съвет на РБ.

Реформаторите влязоха на преговорите с два документа. Единият е платформата за формиране на отговорно, управленско политическо мнозинство в новия парламент. Блокът отново постави условие пред ГЕРБ новото мнозинство да е сформирано без партии, формирали мнозинството в 42-ото НС.

Този път обаче Реформаторите конкретизираха, че става дума за БСП, ДПС, "Атака" и ББЦ. Те се ангажираха да работят за изолирането на тези партии от "политическата власт за мандата на 43-то НС".

В документа се излагат и позициите на Реформаторите за промени в съдебната система, за активно участие във формирането на единни позиции на НАТО и ЕС и противопоставяне против прояви на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.

Блокът влезе на преговорите и с втори документ. Той е, в случай че се постигане съгласие по платформата на Реформаторите, да се пристъпи и към уточняване на конкретни параметри и календар на програма за управление. Предложенията на Блока са те да са в секторите правосъдие и сигурност, администрация и управление, икономика и земеделие, здравеопазване, образование и социална политика и интеграция и права на малцинствата.

Това е третият ден, в който ГЕРБ провежда срещи с партиите в новия парламент в търсене на сходства в програмите. Предишните дни победителите на изборите разговаряха с представители на БСП и на ДПС. И след двете срещи обаче стана ясно, че тези партии едва ли ще са в новото управление.

След разговорите със социалистите стана ясно, че допирните точки между тях и ГЕРБ не са достатъчно за съставяне на кабинет. Точно обратното, ГЕРБ и ДПС намериха много сходство в програмата си, но въпреки това не се стигна до разбирателство за кабинет.

ДПС обявиха, че биха подкрепили само кабинет на ГЕРБ, макар и на малцинството, но партията на Борисов отхвърли подкрепата. ГЕРБ обявиха, че няма да поканят ДПС и на следващия кръг преговори.

По-рано днес Вили Лилков от ДСБ обяви, че партиите от Реформаторския блок са единни за влизане в управлението с ГЕРБ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase