Снимка: БТА

"Крачка напред, две назад", коментира "Преса". Правилен ход е получилата най-много гласове партия да започне консултации за правителство. Дваж по-непродуктивно е обаче който и да е от участниците в консултациите да поставя условия, които другите небиха преглътнали. Такова е искането на ГЕРБ да се направи оценка на кабинета "Орешарски", преди да продължи търсенето на съгласие по проблемите. Подобно искане едва ли е по вкуса тъкмо на БСП, ДПС, а и на "Атака". Ревизия, стига да не се изроди в реваншизъм, е възможна и дори полезна. Но е работа чак на бъдещия кабинет. Нека първо да се сформира.

"По-малко политика, по-лесен кабинет", коментира в "Стандарт" политологът Страхил Делийски. Според него няма причина след преговорите да нямаме нов кабинет. Има толкова много партии и коалиции в НС, че би следвало да се стигне до някакво споразумение. По начина, по който досега се водят разговорите на публично равнище, това споразумение може да е доста условно и малотрайно.

Възможно е в рамките на преговорите да има обрати, но не може да очакваме бързи решения. Това, което трябва да се случи по време на тези преговори, е участниците в тях да се опитат да говорят и с обществото.

"Монитор" представя позициите на експерти. Юрий Асланов, социолог: Ще се сформира правителство и то ще бъде дясноцентристко - ГЕРБ, Реформаторски блок и още някой. Вероятно това ще бъде Патриотичният фронт. Не мисля, че ще има правителство на малцинството.

Борис Попиванов, политолог: Доближаването до формирането на парламентарно мнозинство ще стане ясно на един по-късен етап, когато Народното събрание е факт и когато парламентарните групи контактуват помежду си. Тогава ще се разбере кой е склонен на отстъпки и в каква посока. Нужни са компромиси, никой няма интерес от нов вот.

Живко Георгиев, социолог: Няма значение ГЕРБ и Реформаторският блок какво ще решат, те си остават конкуренти в дясното политическо пространство и политически опоненти. Как ще управляват - една част от блока сравнително лесно, а другата по-скоро ще бъде вътрешна опозиция, ако има такава коалиция. Много е вероятно до седмица-две да има разцепление в Реформаторския блок.

"ГЕРБ разбират съгласието като отказ от позиции от наша страна", казва в интервю за "Дума" Захари Георгиев, член на Изпълнителното бюро на БСП. По думите му консултациите се определят от тези, които канят. "В техните предложения имаше неща, който съвпадат без съмнение и с наши виждания за бъдещи реформи. Има и различни предложения, в това число и някои диаметрално противоположни. Според мен има въпроси, които при една по-задълбочена дискусия, включително обществена, биха могли да доведат до промяна на позицията на ГЕРБ. В тези разговори те поставяха своите виждания и практически нямаха път, пътека за отстъпвания от тези виждания. Намерението веднага да се поставят искания за отстъпки от страна на БСП не беше коректно, при положение, че дойдохме на тези консултации със своята предизборна платформа. А тя съдържа ангажименти, които сме поели пред 505 000 български граждани, които ни подкрепиха", отбелязва Георгиев.

Има полза от процедурата, при която партиите сядат на масата и обсъждат политики и допирните точки, коментира "24 часа".

Първо, това намалява безмисленото противопоставяне и идеологическата агресия. Второ, когато парламентарните партии сравняват програмите си, това ще помогне новият парламент да действа по-стегнато и ориентирано. Ще помогне и за фина настройка на бъдещи управленски ходове.

След изборите на 5 октомври е изключително важно да се формира правителство на първо място от гледна точка на публичните финанси, коментира в "Стандарт" Десислава Николова, Институт за пазарна икономика. Защото те са много сериозен сигнал към инвеститорите, бизнеса, рейтинговите агенции, Еврокомисията и Международния валутен фонд. Двете важни точки по отношение на публичните финанси са: първо, актуализацията на бюджета за тази година, тъй като е очевидно, че няма как да се изпълнят приходите и е необходимо бюджетът да се ревизира, и второ, още по-важното, тъй като вече ясно се вижда, че хазната е на червено, е бюджетът за следващата година - той трябва да бъде внесен до 31 октомври.

Един от видимите изводи след вота на 5 октомври е, че изборните резултати не се оказаха по вкуса на политиците, коментира "Труд". Голяма част от гласоподавателите не отидоха до урните, а онези, които все още таят някакви надежди в българската политическа система, заедно с материално стимулираните излъчиха следното съобщение: доверието към големите играчи се изчерпва - търсим представителство чрез по-малки партии. Българските избиратели поставиха сложна задача пред политическия елит. Отказаха да дадат властта в ръцете на един в името на политическата стабилност и по този начин да свършат работата на политиците по съставяне на правителство. А широкото използване на преференции показа, че има нагласа за избор на личности.

БСП катастрофира тежко на парламентарния вот на 5 октомври, коментира "Сега". Сега левите са заети да спасяват отломките. А светлина в тунела не се вижда. Перспективата на опозиция е единственият възможен вариант. Но и по този въпрос различията са повече, отколкото приликите. За най-твърдите бесепари път към общо управление с ГЕРБ няма. Според тях прегръдка с Бойко Борисов ще се отрази фатално на идейната идентичност на партията. По-умерените пък смятат, че хората им по места ще бъдат подменени, ако не направят компромис.

И докато в БСП се чудят кой път да хванат, вместо да използват времето за оздравяване, процентите подкрепа ще се топят. Освен това все още не е сигурно, че Михаил Миков ще предприеме необходимите мерки в ръководството. При всички случаи обаче са необходими реформи, иначе столетницата трябва да свикне с мисълта, че на следващите избори ще е трета политическа сила.

В интервю за "Труд" психиатърът Николай Михайлов, депутат в 40-ото народно събрание, прогнозира: ГЕРБ ще живее до президентските избори, след тях ще се бори за живот. Бойко Борисов ще се премести от "Дондуков" 1 в "Дондуков" 2. И после ГЕРБ ще съществува с крамоли и спомени. Това е оптимистичният сценарий. Песимистичният е дълговечност по аналогия с БСП, от добрите й години. Мащабна клиентела, абонирана за власт. Култура на рекета и чалгата, с колаборационисти от всички съсловия. Корпорация по модела на ДПС. ДПС в смесените райони, ГЕРБ навсякъде. БСП е отровена от своето минало и гасне. Левите енергии наказват тази грешница, която симулира левица, макар че от утробата й се родиха всички чудовища на прехода. Патриотите имат бъдеще, но не трябва да повтарят грешките на Волен Сидеров. Патриот не означава истеричен ретор, безскруполен демагог или нарушител на обществения ред.

Замразените стаж и възраст за пенсиониране и несигурността как ще се променят условията от 1 януари очаквано карат хората да не отлагат излизането в пенсия нито ден. Напливът обаче надхвърля прогнозите на Националния осигурителен институт (НОИ)и съответно ще надвиши очакваните разходи за пенсиите за тази година. От януари до септември тази година новите пенсии за стаж и възраст са се увеличили с над 50% спрямо същия период на 2013 г. Истински бум има и при пенсионираните полицаи и военни - те са се увеличили с над 71%. Това показват данните на НОИ за новоотпуснатите пенсии за деветте месеца на тази година, акцентира "Сега".

Европейската комисия препоръча на България да въведе свободни цени на тока за бита, да създаде независима енергийна борса и да раздроби държавната мегакомпания Български енергиен холдинг, пише "Преса". Това стана ясно от публикувания вчера доклад за напредъка на 28-те държави от ЕС по пътя им към обособяването на единен европейски енергиен пазар.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase