Снимка: архив ДПС

В ДПС изчислиха, че и „Атака“ и АБВ имат депутати, избрани с малко гласове, и попитаха защо срещу тях няма протести. Предизборният щаб на движението излезе с декларация по повод масовото недоволство, което избухна в Кюстендилско и Ямбол срещу народни представители, избрани от листата на ДПС.

Още по темата

Както Dnes.bg писа тази сутрин, ГЕРБ протестира в Ямбол заради това, че има един мандат, при положение че има 18 647 гласа, а БСП с 13 834 гласа получава 2 мандата. ДПС пък получава мандат с 3 723 гласа. В Дупница и днес десетки излязоха на площада заради това, че Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, ще стане депутат от ДПС, макар и с най-малко гласове.

От партията обаче отвърнаха, че това е според методика, част от Изборния кодекс, и не е дело на субективна преценка. От щаба на ДПС съобщиха и че във Видин АБВ реализира мандат с 1 272 гласа, а в Смолян с 1 260. “Атака” пък получава мандат в Силистра с 1 425 гласа, където БСП с 8 015 гласа няма мандат. От движението изчислиха и че „средната цена на мандата“ са 13 679 гласа.

От ДПС припомниха и че на миналите парламентарни избори в Хасково ДПС получи един мандат с близо 20 000 гласа и един във Видин с по-малко от 500 гласа. „Това предизвика недоволство на нашите избиратели, но нашата политическа култура не позволи да възразим срещу Изборния кодекс“, обявиха от движението.

Партията на Лютви Местан обясни и че многократно е предупреждавало за рисковете от методиката за преразпределение на гласовете и припомни, че тя е дело на Искра Фидосова и на Мая Манолова. "Затова не разбираме този вой от представители на ГЕРБ и БСП срещу собственото им творение", се казва в позицията на движението.

Лидерът на партията ще даде пресконференция в понеделник, за да коментира реакциите по етническата принадлежност на избраните кандидати от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase